Zakładki

środa, 5 sierpnia 2015

Krokiety z pieczarkami i serem wg. Magdy Gessler


Składniki:
Naleśniki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
Ubić jajka z odrobiną soli. Dodać mąkę, wlać mleko i wodę. Dokładnie wymieszać. Podnosząc łyżkę pionowo ciasto powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki.

Farsz
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 100 g sera 
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 szklanka bułki tartej
  • olej do smażenia
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Pokroić pieczarki w drobną kosteczkę. Pokroić drobno cebulę, zeszklić na maśle i dodać pieczarki. Podsmażyć chwilę, zmniejszyć ogień i dusić kilka minut. Dodać ser, natkę pietruszki i wszystko dokładnie wymieszać, aż ser się rozpuści. Wystudzić gotowy farsz. Nakładać na naleśniki farsz i zawijać w krokiety. Obtaczać w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju, aż krokiety się ładnie przyrumienią. Przepis pochodzi ze strony "Smaki życia". Smacznego.

3 komentarze:

  1. Hmmm tylko jaki ten ser ma byc bo niema podane ??

    OdpowiedzUsuń
  2. Żółty ser.
    Moja mama od dawna robi te krokiety.
    Dusi pieczarki, studzi, a ser żółty ściera na tarku.
    Na naleśnik daje farsz pieczarkowy i odrobinę startego sera.
    W momencie smażenia krokieta ser żółty i tak się roztopi.
    Te krokiety są pyszne :)
    Kto raz spróbuje, będzie często robił, pomimo czasu ile trwa przygotowanie.
    To ulubione danie mojego narzeczonego.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie tutaj, zapraszamy do dołączenia https://rondel.pl/

    OdpowiedzUsuń