Zakładki

piątek, 21 października 2011

Szarlotka z budyniem i migdałową kruszonką



Składniki:
Ciasto:
  • 450 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko + 2 żółtka
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g płatków migdałowych

Wypełnienie:
  • 1,5 - 2 kg jabłek
  • 2 słodzone budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
Sposób wykonania:
Jabłka obrać, pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem oraz cukrem waniliowym lekko podsmażyć, tak aby się nie rozpadły. Na koniec dodać cynamon i wystudzić.
Mąkę należy przesiać razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać cukier  puder, cukier waniliowy oraz zimne masło. Całość posiekać nożem. Dodać 2 żółtka i 1 całe jajko oraz kwaśną śmietanę. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. (1/3 i 2/3). Ciasto wkładamy do zamrażarki na ok. 1 godziny. Po tym czasie większy kawałek ciasta cienko wałkujemy w taki sposób aby wyłożyć nim spód i boki blachy (rozmiary 30 x24) . Blachę oprószamy mąką. Po wyłożeniu ciasta delikatnie je nakłuwamy i wykładamy na nie masę z jabłek. Jabłka zalewamy gorącym budyniem. Budynie przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Pozostałe ciasto wyciągamy z zamrażalki ucieramy na tarce i posypujemy nim jabłka. Na koniec ciasto posypujemy płatkami migdałów.  Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 45-50 min. Schłodzone ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego



18 komentarzy:

  1. o jacie, ależ to apetycznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudnie wygląda! Od razu chce się zjeść!

    OdpowiedzUsuń
  3. migdały i budyń i jabłka.. chciałabym największy kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudna! Robię podobną, ale bez migdałów. Następnym razem dodam, bo to świetne połączenie!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. mmmm... uwielbiam taki rodzaj szarlotki! Muszę upiec! Wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda mega-apetycznie! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pysznie ^^ Tylko nie podałaś rozmiarów blachy. I co z tymi budyniami? Ugotować je według przepisu na opakowaniu, czyli w 1l mleka?

    OdpowiedzUsuń
  8. jestem u Ciebie pierwszy raz i pewnie nie ostatni bo blog przepiękny :) świetne przepisy i zdjęcia... szarlotki to jedne z moich ulubionych ciast, wiec trafiłaś z tym wypiekiem idealnie. Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  9. witam, cieszy mnie to że przepis przypadł Wam do gustu:)
    wymiary blachy jaka mialam to 30 na 24, a budynie przygotowałam zgodnie z opisem na opakowaniu, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Pycha:) Wygląda niesamowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. te warstwy są genialne, nigdy nie robiłam z budyniem ale chyba zrobię ;).

    OdpowiedzUsuń
  12. Wypasiona ta warstwowa szarlotka...tyle smaków w jednym kawałeczku ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Robię identyczne ciasto do szarlotki. A budyń i kruszonka to świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  14. Genialnie wygląda ta szarlotka i do tego migdały w posypce mmmm.

    OdpowiedzUsuń
  15. bardzo smaczna wyszła, dziękuje za przepis :-)
    ps.dla osób które nie piekły nie ma co jabłek żałować

    OdpowiedzUsuń
  16. Szarlotka przepyszna!!! Poza tym wszystkie przepisy są świetne. Odkąd wyszły mi dwie potrawy wg przepisów z tej stronki to robię wszystkie potrawy i desery tak jeden po drugim - jak leci. Wszystkie na razie wyszły przepyszne i udały się w 100% !!!

    OdpowiedzUsuń
  17. Wyszła rewelacyjnie! Polecam gorąco! Nie miałam migdałów, ale i tak była pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyszny placek! Robie go juz po raz kolejny, na kazdej imprezie gosciu u Nas na stole! Polecam goraco

    OdpowiedzUsuń