Składniki:
Ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 1 jajko + 2 żółtka
- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g płatków migdałowych
Wypełnienie:
- 1,5 - 2 kg jabłek
- 2 słodzone budynie waniliowe lub śmietankowe
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki cynamonu
Jabłka obrać, pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem oraz cukrem waniliowym lekko podsmażyć, tak aby się nie rozpadły. Na koniec dodać cynamon i wystudzić.
Mąkę należy przesiać razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać cukier puder, cukier waniliowy oraz zimne masło. Całość posiekać nożem. Dodać 2 żółtka i 1 całe jajko oraz kwaśną śmietanę. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. (1/3 i 2/3). Ciasto wkładamy do zamrażarki na ok. 1 godziny. Po tym czasie większy kawałek ciasta cienko wałkujemy w taki sposób aby wyłożyć nim spód i boki blachy (rozmiary 30 x24) . Blachę oprószamy mąką. Po wyłożeniu ciasta delikatnie je nakłuwamy i wykładamy na nie masę z jabłek. Jabłka zalewamy gorącym budyniem. Budynie przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Pozostałe ciasto wyciągamy z zamrażalki ucieramy na tarce i posypujemy nim jabłka. Na koniec ciasto posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 45-50 min. Schłodzone ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego

o jacie, ależ to apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda! Od razu chce się zjeść!
OdpowiedzUsuńmigdały i budyń i jabłka.. chciałabym największy kawałek!
OdpowiedzUsuńCudna! Robię podobną, ale bez migdałów. Następnym razem dodam, bo to świetne połączenie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
mmmm... uwielbiam taki rodzaj szarlotki! Muszę upiec! Wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńWygląda mega-apetycznie! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie ^^ Tylko nie podałaś rozmiarów blachy. I co z tymi budyniami? Ugotować je według przepisu na opakowaniu, czyli w 1l mleka?
OdpowiedzUsuńjestem u Ciebie pierwszy raz i pewnie nie ostatni bo blog przepiękny :) świetne przepisy i zdjęcia... szarlotki to jedne z moich ulubionych ciast, wiec trafiłaś z tym wypiekiem idealnie. Pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńwitam, cieszy mnie to że przepis przypadł Wam do gustu:)
OdpowiedzUsuńwymiary blachy jaka mialam to 30 na 24, a budynie przygotowałam zgodnie z opisem na opakowaniu, pozdrawiam
Pycha:) Wygląda niesamowicie:)
OdpowiedzUsuńte warstwy są genialne, nigdy nie robiłam z budyniem ale chyba zrobię ;).
OdpowiedzUsuńWypasiona ta warstwowa szarlotka...tyle smaków w jednym kawałeczku ;)
OdpowiedzUsuńRobię identyczne ciasto do szarlotki. A budyń i kruszonka to świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńGenialnie wygląda ta szarlotka i do tego migdały w posypce mmmm.
OdpowiedzUsuńbardzo smaczna wyszła, dziękuje za przepis :-)
OdpowiedzUsuńps.dla osób które nie piekły nie ma co jabłek żałować
Szarlotka przepyszna!!! Poza tym wszystkie przepisy są świetne. Odkąd wyszły mi dwie potrawy wg przepisów z tej stronki to robię wszystkie potrawy i desery tak jeden po drugim - jak leci. Wszystkie na razie wyszły przepyszne i udały się w 100% !!!
OdpowiedzUsuńWyszła rewelacyjnie! Polecam gorąco! Nie miałam migdałów, ale i tak była pyszna!
OdpowiedzUsuńPyszny placek! Robie go juz po raz kolejny, na kazdej imprezie gosciu u Nas na stole! Polecam goraco
OdpowiedzUsuń