Zakładki

środa, 2 listopada 2011

Kokardki z tuńczykiem w sosie śmietankowym




Składniki:
2 - 3 porcje:

  • 200 g makaronu - kokardki
  • puszka tuńczyka w oliwie
  • 2 łyżki kaparów
  • 1/2 cebuli
  • suszone oregano
  • 4 łyżki oliwy extra virgin
  • 1/2 szklanki płynnej śmietanki do sosów 30% (lub serka mascarpone)
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 
  • tarty parmezan
  • świeże oregano lub bazylia do dekoracji

Sposób przygotowania:
Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie i mieszam z 3 łyżkami oliwy. Na patelni na pozostałej oliwie podduszam pokrojoną cebulę, ale nie zrumieniam, dodaję kapary, tuńczyka z oliwą, chwilę podgrzewam. Na sam koniec dodaję śmietankę oraz ugotowany makaron. Doprawiam solą, czarnym pieprzem i oregano, posypuję tartym parmezanem.

9 komentarzy:

  1. Pyszny i kremowy. Wspaniałe danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne danie. Uwielbiam makaron. I moglabym go jesc od rana do wieczora :))

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Makaron idealny: kremowy i z rybka. Takie lubie najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam, uwielbiam sałatki z tuńczykiem ;d

    OdpowiedzUsuń
  5. jako, iż fanka takich dań jestem,
    stwierdzę jedno. cudowne kokardki!


    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Można tu pominąć kapary? Zalega mi puszka tuńczyka i chętnie bym ją zneutralizowała tym makaronem, ale niespecjalnie przepadam chyba za kaparami...
    Śliczne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  7. Witajcie i dziękuję za miłe komentarze, pozdrawiam
    do Arven: myśle że spokojnie można pominąć kapary:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Genialne!Domownicy (wszyscy!) zachwyceni:P

    OdpowiedzUsuń
  9. http://www.kwestiasmaku.com/pasta/spaghetti_tonno/z_kaparami/przepis.html

    OdpowiedzUsuń