Zakładki

środa, 9 listopada 2011

Pieczone ziemniaczki



Składniki:
  • 1 kg malutkich ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki bazyli
  • pół łyżeczki oregano
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Małe ziemniaki ugotować w osolonej wodzie lub na parze. Gotowe ziemniaki przełożyć do miski. Wlać do niej oliwe, następnie przyprawy: oregano, bazylię, słodką paprykę, sól i pieprz. Na koniec dodać czosnek przeciśniety przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać i przełożyć na blaszkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec przez około 15-20 min aż się zarumienią. Smacznego.
Jeśli nie mamy małych ziemniaków można w ten sposób przygotować wieksze ziemniaki. Należy podzielić je na połowki lub półksiężyce.

8 komentarzy:

  1. Sfotografowac zwykle ziemniaczki tak, zeby czlowiekowi ciekla slinka na ich widok: to jest prawdziwa sztuka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. prościzna a jak pięknie podana, no i pyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają świetnie i pewnie tak samo smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  4. gotować w skorupkach czy można bez?:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja robiłam ziemniaki w mundurkach ale myślę że bez też wyjdą smaczne, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny sposób na młode ziemniaczki :) Wykonane niedawno :)

    OdpowiedzUsuń