Zakładki

piątek, 18 listopada 2011

Pierogi z jagodami




Składniki:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1/2 kg jagód
  • kwaśna śmietana i cukier do posypania

Sposób przygotowania:
W mące zrobić dołek, dodać masło, szczyptę soli i cukru. Wymieszać palcami. Wyrabiać dodając gorącą wodę aż ciasto będzie elastyczne i równomiernie wyrobione.Wykrawać szklanką kółka i kłaść do środka jagody. Mocno skleić brzegi. Gotować w osolonej wodzie około 5- 8 minut. Gdy pierogi wypłyną na wierzch są ugotowane. Pierogi z jagodami najlepiej polać naturalnym śmietaną i posypać cukrem do smaku. Smacznego.



9 komentarzy:

  1. Mmmm..jakie pyszne pierozki. I takie "napakowane" jagodami :) Jaka szkoda, ze tutaj moge tylko pomarzyc o jagodach :(

    Pozdrawiam cieplo.

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie pierogi widziałam tylko w schronisku górskim. Wyglądały równie świeżo, smakowicie... I były gorące! Narobiłaś mi ochoty. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubie pierogi, zarowno te wytrawne, jak i slodkie. Szkoda, ze tyle z nimi roboty... Twoje wygladaja oblednie!

    OdpowiedzUsuń
  4. W listopadzie pierogi z jagodami to jak nóż w samo serce :))
    Szkoda, że lata już nie ma i nie można takich jeść codziennie.
    Fioletowe języki tak szybko nie wrócą :)
    Wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. To są moje ulubione pierogi.
    Szkoda tylko ze na nastepne jagody musimy czekać tak długo:)

    OdpowiedzUsuń
  6. och, pychota! i tak mi się kojarzą z wakacjami... :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chodzą za mną od dawna! :)
    Gdy zdobędę jagody, zrobię! Mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pierogi z jagodami... smaki lata! Przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. też się przymierzam do pierogów z jagodami:)

    OdpowiedzUsuń