
Składniki:
- 50 suszonych kalifornijskich śliwek bez pestek
- 40 dag cienko krojonego chudego wędzonego boczku
- 15 dag łuskanych orzechów włoskich
- 50 drewnianych wykałaczek.
Sposób przygotowania:
W środek każdej śliwki włożyć ćwiartkę włoskiego orzecha (najlepiej byłoby uprzednio je sparzyć i obrać ze skórki. Ze skórką będą miały smak lekko gorzkawy). Każdą śliwkę owinąć cienko połową plasterka boczku, spiąć wykałaczką. Ułożyć na ruszcie i wstawić do nagrzanego do temp. 220 st. piekarnika. Piec około 10 minut. Kiedy boczek stanie się złocisty można potrawę wyjąć, ostudzić przez kilka minut i od razu podawać.

W środek każdej śliwki włożyć ćwiartkę włoskiego orzecha (najlepiej byłoby uprzednio je sparzyć i obrać ze skórki. Ze skórką będą miały smak lekko gorzkawy). Każdą śliwkę owinąć cienko połową plasterka boczku, spiąć wykałaczką. Ułożyć na ruszcie i wstawić do nagrzanego do temp. 220 st. piekarnika. Piec około 10 minut. Kiedy boczek stanie się złocisty można potrawę wyjąć, ostudzić przez kilka minut i od razu podawać.

Cóż za genialny pomysł! Zrobię dzisiaj na podwieczorek taką niespodziankę dla mojego K. ;) Będzie zachwycony!!! Dziękuję!
OdpowiedzUsuńUwielbiam te śliwki. Ja robiłam jeszcze w szynce parmeńskiej i też pycha!
OdpowiedzUsuńo,z orzechami nie znalam:) tylko z papryka slodka..ale tak czy siak..zapiekana szynka ze sliwka..to wrecz poezja:) A Twoje zdjecie jeszcze to tylko potwierdzaja:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam te zawijaski :) Ja dodatkowo moczę śliwki w lekko słodkiej herbacie - wtedy są miękuśkie :D
OdpowiedzUsuńja zawijam je z migdałami zamiast orzechów, następnym razem spróbuję po Twojemu
OdpowiedzUsuńFajnym pomysłem jest też zamiana boczku na osssstre salami
fajne ciekawe połączenie i takie apetyczne.
OdpowiedzUsuńdobre, tanie, syzbkie do przyrzadzenia:) kktroe sliwki i bczek polecacie njabardziej?
OdpowiedzUsuń