
Składniki:
- 1 puszka masy kajmakowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (500g)
- 8-9 paczek herbatników
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 2 szklanki mleka
- 3/4 kostki masła
- 0,5 l. śmietany kremówki 30%
- 2 śmietanki "Śnieżki"
Sposób przygotowania:
Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (puszka musi być cała pokryta wodą). Jeśli korzystamy z gotowej masy, należy najpierw przygotować masę budyniową, a następnie puszkę z masą karmelową wsadzić na parę minut do gotującej się wody (miękki karmel będzie łatwiej się rozsmarowywał). Budynie ugotować z 2 szklankami mleka i utrzeć z masłem jak troszkę przestygną. Ubić śmietanę z 2 śnieżkami. Formę wyłożyć herbatnikami (można również użyć formy prostokątnej o wymiarach około 35x24cm, herbatniki będzie łatwiej ułożyć). Na herbatnikach rozsmarować lekko ciepłą masę karmelową. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. Kolejno wyłożyć masę budyniową, na nią ostatnią warstwę herbatników. Ubić śmietanę ze "Śnieżką". Śmietanę wyłożyć na górę i posypać startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godz. Smacznego.
Ciasto które Mój uwielbia:)
OdpowiedzUsuńMniam, ale fajnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię domowego 3 bita:)
OdpowiedzUsuńJuż się zakochałam w tym cieście od samego patrzenia ;)
OdpowiedzUsuńfantastycznie wyglądają te warstwy!
OdpowiedzUsuńoj, ciasto palce lizać!
OdpowiedzUsuńPrezentuje się pieknie.
OdpowiedzUsuńA można zrobić tą masę budyniową bez masła? :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam 3bita :)
OdpowiedzUsuńjestem uzależniona od tego ciasta :D
OdpowiedzUsuńmożna się rozpłynąc od samego patrzenia.
OdpowiedzUsuńPyszności!! Aż chce się od razu zjeść!
OdpowiedzUsuńTo ciasto to istna poezja na talerzu!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :) Aż zgłodniałam!
OdpowiedzUsuńMASA KAJMAKOWA! KOCHAM!
OdpowiedzUsuńcudowne to ciasto ! :)
Uwielbiam to ciasto. Przeważnie znika z prędkością światła. Ja, zamiast bitej śmietany robię masę Oetkera waniliową lub śmietankową. Jest sztywniejsza.
OdpowiedzUsuń