Zakładki

niedziela, 4 grudnia 2011

Szarlotka urodzinowa



Składniki:
Kruche ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g cukru pudru
  • 300 g masła, lub margaryny
  • 4 żółtka
  • szczypta soli 
  • skórka z 1/2 cytryny
Jabłka:
  • 2 kg jabłek
  • ½ szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżka cynamonu
Sposób przygotowania:
Jabłka pokroić w plasterki i podprażyć dodając niewielką ilość wody, cukier, cukier wanilinowy, cynamon, wystudzić.
Mąkę przesiać, dodać dobrze schłodzone masło, cukier puder, połączyć. Dodać żółtka, skórkę z cytryny, sól i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i umieścić w lodówce na pół godziny.
Schłodzoną jedną część ciasta rozwałkować na wielkość formy ( wielkość 28x35), po nakłuwać widelcem i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C, podpiec.
Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, wyrównać, przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta, po nakłuwać wierzch i ponownie wstawić do piekarnika, piec 50 minut. Lekko przestudzić, oprószyć cukrem pudrem. Przepis pochodzi ze strony "słodka pasja". Smacznego

10 komentarzy:

  1. urodzinowa?
    a kto świętuje? xd
    och, miec taką szarlotkę na swoje święto... cudo!
    ale pięknie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie. Szarlotka to moje ulubione ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ktokolwiek swietuje, wszystkiego dobrego!
    A taka szarlotka jest lepsza niz tort.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepiękna! Wszystkiego Najlepszego dla tego kto świętuje :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam szrlotke :) Strasznie dawno nie robiłam... Pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Całkiem niedawno jadłam pyszną szarlotkę, tym samym przypomniałam sobie o istnieniu tego ciasta. Chyba pokuszę się o zrobienie.. (:

    OdpowiedzUsuń
  7. Szkoda, że nie zamówiłam takiej na moje urodziny. :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Moja właśnie się piecze za 30 minut będzie gotowa :) z porcją waniliowych lodów - dziękuje za przepis! Jak zobaczyłam fotkę wstałam i poszłam upiec :)))

    Ot taka ciążowa zachcianka

    OdpowiedzUsuń
  9. Bez proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto jest bez proszku do pieczenia

    OdpowiedzUsuń