
Składniki:
Kruche ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 200 g cukru pudru
- 300 g masła, lub margaryny
- 4 żółtka
- szczypta soli
- skórka z 1/2 cytryny
- 2 kg jabłek
- ½ szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżka cynamonu
Sposób przygotowania:
Jabłka pokroić w plasterki i podprażyć dodając niewielką ilość wody, cukier, cukier wanilinowy, cynamon, wystudzić.
Mąkę przesiać, dodać dobrze schłodzone masło, cukier puder, połączyć. Dodać żółtka, skórkę z cytryny, sól i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i umieścić w lodówce na pół godziny.
Schłodzoną jedną część ciasta rozwałkować na wielkość formy ( wielkość 28x35), po nakłuwać widelcem i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C, podpiec.
Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, wyrównać, przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta, po nakłuwać wierzch i ponownie wstawić do piekarnika, piec 50 minut. Lekko przestudzić, oprószyć cukrem pudrem. Przepis pochodzi ze strony "słodka pasja". Smacznego

urodzinowa?
OdpowiedzUsuńa kto świętuje? xd
och, miec taką szarlotkę na swoje święto... cudo!
ale pięknie wygląda.
Wygląda rewelacyjnie. Szarlotka to moje ulubione ciasto.
OdpowiedzUsuńKtokolwiek swietuje, wszystkiego dobrego!
OdpowiedzUsuńA taka szarlotka jest lepsza niz tort.
Przepiękna! Wszystkiego Najlepszego dla tego kto świętuje :)))
OdpowiedzUsuńuwielbiam szrlotke :) Strasznie dawno nie robiłam... Pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńCałkiem niedawno jadłam pyszną szarlotkę, tym samym przypomniałam sobie o istnieniu tego ciasta. Chyba pokuszę się o zrobienie.. (:
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie zamówiłam takiej na moje urodziny. :P
OdpowiedzUsuńMoja właśnie się piecze za 30 minut będzie gotowa :) z porcją waniliowych lodów - dziękuje za przepis! Jak zobaczyłam fotkę wstałam i poszłam upiec :)))
OdpowiedzUsuńOt taka ciążowa zachcianka
Bez proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuńCiasto jest bez proszku do pieczenia
OdpowiedzUsuń