Zakładki

czwartek, 19 stycznia 2012

Truskawkowe cudo


Składniki:

  • 250 g serka mascarpone
  • 2 żółtka 
  • 1 białko
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 200 g ciastek digestive lub innych kruchych ciastek
  • 200- 300 g truskawek świeżych lub mrożonych
  • tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:
Do żółtek wsypać 2 łyżki cukru pudru i ubić na puszysty krem. Masę jajeczną połączyć z mascarpone.
Do białka dodać szczyptę soli i ubić na bardzo sztywną pianę. Stopniowo wsypywać pozostały cukier
(1-2 łyżki) cały czas ubijając. Ubijać jeszcze przez kolejne 3 minuty, a następnie połączyć z masą mascarpone.
Ciastka zmiksować w blenderze, tak samo zrobić z truskawkami. Następnie należy układać deser w szklanym naczyniu, kolejno ciastka, masa mascarpone i truskawki. Na koniec posypać startą na tarce czekoladą. Życzę smacznego.

11 komentarzy:

  1. są tylko świeŻe truskawki, innych nie znam

    OdpowiedzUsuń
  2. masz racje, ja teŻ nie znam, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pięknie wygląda i musi być pyszne, mnie też wzięło na desery i będę coś dziś kombinować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudny deserek...truskawy i mascarpone...Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Faktycznie cudo - bardzo letni i lekki deserek!

    OdpowiedzUsuń
  6. truskawki... jak tęsknię!

    OdpowiedzUsuń
  7. ile porcji z tego wychodzi?:>

    OdpowiedzUsuń
  8. truskawki, eh, truskawki... pysznie wygląda Twój deser!

    OdpowiedzUsuń
  9. Niech te truskawki już będą, no :D
    A deser magiczny ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. z tych składników wychodzi koło 6 szklanek takich jak na zdjęciu, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam!
    Mam pytanie- ile czasu wytrzyma taki przygotowany deser? Trzymać go w lodówce czy nie?

    OdpowiedzUsuń