Zakładki

poniedziałek, 27 lutego 2012

Brokułowe penne


Składniki:
  • 1 brokuł
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli
  • kilkanaście listków natki pietruszki
  • 20 -30 g orzechów piniowych
  • 250 ml śmietanki
  • łyżka oregano
  • sól, pieprz
  • 10 pieczarek
  • 400 g makaronu penne 
Sposób przygotowania:
Brokuła ugotować na parze. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, odstawić. Następnie na patelni podsmażyć pieczarki tak żeby nabrały złotego koloru. W garnku podgrzać śmietankę, wrzucić do niej brokuły, cebulę, rozgnieciony ząbek czosnku, natkę pietruszki, orzeszki i przyprawy. Wszystkie składniki chwilę podgrzać, następnie zmiksować blenderem. Ugotować makaron penne, przecedzić i zachować pół szklanki wody z makaronu. Penne przerzucić do garnka z brokułową pastą, wszystko wymieszać. Jeśli jest zbyt gęsto wlać odłożona wodę po makaronie i chwilę podgrzewać. 
Podawać udekorowaną natką pietruszki i posypać podsmażonymi na złoto pieczarkami. Smacznego.

2 komentarze:

  1. Bardzo mi się to podoba, jesli dostanę dziś ekologiczne brokuły, to jutro zrobię podony makaron. Pieczarki mam!Pozdr.

    OdpowiedzUsuń
  2. Już od jakiegoś czasu chodzi za mną taki pomysł na makaron ;)

    OdpowiedzUsuń