Zakładki

niedziela, 17 czerwca 2012

Szarlotka apetyczna - błyskawiczna



Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (350 g )
  • 5-6 jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • łyżka masła ( roztopionego)
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:
Okrągłą formę do pieczenia ( średnica 26 cm ) wyłożyć ciastem francuskim, widelcem nakłuć dziurki i wstawić do piekarnika na 15 minut 180 stopni C. W tym czasie obrać jabłka i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłka wymieszać z cukrem i cynamonem. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka i na koniec ciasto pokryć paskami wyciętymi z reszty ciasta francuskiego. Paski posmarować roztopionym masłem i wstawić do piekarnika na kolejne 15-20 min. Gdy ciasto wystygnie wyciągnąć je z formy i posypać cukrem pudrem. Podawać z ulubionymi lodami waniliowymi. Smacznego.

10 komentarzy:

  1. Takim cudem kusisz w środku nocy...sumienia nie masz ;)
    Przepysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. szybko-smacznie-tylko zajadać się szarlotką...

    OdpowiedzUsuń
  3. apetycznie, ba, za mało napisane!
    lubię takie pyszne ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uiwlebiam wszystkie szarlotki, a Twoja jest dodatkowo piękna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. o jaka fajna szarlotka :) dzięki za pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Komentarz zbędny, ale napiszę, że szarlotka wyszła Ci obłędna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglada bardzo smakowicie i jaka piękna kratka :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. czasem takie szybkie przepisy też są potrzebne... kiedy kryzysowo potrzebujemy czegoś słodkiego ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetna, wygląda na bardzo pracochłonną;)

    OdpowiedzUsuń
  10. ale swietna alternatywa:) juz wiem co jutro pieke!!! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń