
Składniki:
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 250 g grzybów kurek
- mała cebula
- 2 łyżki masła
- łyżka ostrej musztardy
- szczypiorek
- pół kostki mozzarelli
- sól, pieprz
- 1 jajko
- bułka tarta lub panierka "Panko"
Sposób przygotowania:
Cebulę podsmażyć na maśle dodać pokrojone kurki, smażyć około 10 min, na koniec dodać posiekany szczypiorek. Pierś kurczaka rozbić, przyprawić solą i pieprzem, posmarować musztardą. Następnie ułożyć dwa plastry sera mozzarella i usmażone grzyby. Delikatnie zwinąć, jeśli się będzie rozpadał użyć wykałaczek i spiąć. Tak przygotowana roladkę maczać w jajku następnie panierować w bułce. Użyłam panierki "Panko". Panko to Tajlandzka panierka według japońskiej receptury w formie płatków. Jest delikatniejsza i znacznie dłużej pozostaje chrupiąca niż typowa panierka z bułki tartej. Roladki podać z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego.

Jakie pyszności!!! Pożeram w całości zastępując szczypiorek natką pietruszki ;) ale i tak wygląda przepysznie i pewnie tak smakuje ;)
OdpowiedzUsuńPiękne roladki, bardzo ładnie Ci się udały :)
OdpowiedzUsuńo masz znowu kurki, gdzie nie spojrze tam mnie atakuja takie pyszne dania z kurkami a u mnie nadal ich bark.
OdpowiedzUsuńO to coś zdecydowanie dla mnie, dostałam od znajomej wielką michę kurek i mogę szaleć z nimi :)
OdpowiedzUsuńPysznie! Kurki dodają każdej potrawie niesamowitego smaku i uroku! Cudny obiadek!
OdpowiedzUsuńPiękne i niesamowicie smacznie wyglądające :) Uwielbiam kurki, a do tego te ziemniaczki :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglada !
OdpowiedzUsuńZ czegoś zwykłego stworzyłaś coś niezwykłego!:)
OdpowiedzUsuńCudowny przepis! Koniecznie muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńO! znowu kurki! :) u mnie zresztą też kurkowo :) pomysł świetny, do realizacji :) stanowczo :)
OdpowiedzUsuńA ja jestem ciekawa tych ziemniaków :) najpierw je gotowałaś i potem upiekłaś czy surowe od razu do pieca? I z jakimi przyprawami? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń