
Składniki:
- 70 g ciastek digestive
- 70 g roztopionego masła
- 500 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie
- 2 jajka
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 300 g truskawek
Sposób przygotowania:
Ciastka pokruszyć blenderem i połączyć z roztopionym masłem. Dno tortownicy (średnica 20-22 cm) wyłożyć papierem i rozprowadzić równo masę z ciastek.
Wszystkie składniki na sernik (oprócz truskawek) zmiksować. Tak powstałą masę przelać na spód z ciastek i równo rozprowadzić. Truskawki pokroić na pół i układać na wierzchu sernika delikatnie wbijając je w masę. Piec w temperaturze 180 stopni przez 60 min. Ostudzić i włożyć do lodówki na całą noc. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Przepis pochodzi z bloga "moje wypieki". Życzę smacznego.


kradnę do kawki i życzę cudownego wtorku :)
OdpowiedzUsuńa skąd jeszcze te truskawki? o jaa.. ale rozkosznie.
OdpowiedzUsuńPyszny sernik:)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńRobiłam ten serniki nie raz! Jest przepyszny :)
OdpowiedzUsuńa ja jeszcze nigdy nie miałam okazji spróbować takiego sernika ze świeżymi owocami :( daj kawałek :D:D:D
OdpowiedzUsuńooo piękne zdjecie! Sernik pewnie zabójczo pyszny :D
OdpowiedzUsuńSzkoda, że to już praktycznie po sezonie truskawkowym bo wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńPiękny sernik i jak równo wyrósł:)
OdpowiedzUsuńpyszny i pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda :) Bije na głowę sernik z jednej z bardzo znanych kawiarni:) Bardzo żałuje, że u mnie niestety truskawek już nie ma :(
OdpowiedzUsuńCudowny, narobiłaś mi smaka!
OdpowiedzUsuńAle apetyczny serniczek! Z truskawkami to już ciężko, ale myślę, że w połączeniu z malinami też wyszedłby fantastycznie! :)
OdpowiedzUsuńno u mnie truskawek brak.... tak tęskno trochę, tym bardziej gdy patrzy się na ten sernik ;)
OdpowiedzUsuń