Zakładki

środa, 15 sierpnia 2012

Ziemniaki z tymiankiem i parmezanem



Składniki:
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 50 g startego parmezanu
  • 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 płaska łyżeczka majeranku
  • szczypta grubej soli i pieprzu
  • listki świeżego tymianku
  • listki świeżego oregano do ozdoby (niekoniecznie)

Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować. Do miski wlać oliwę, zioła i majeranek. Następnie wrzucić ugotowane ziemniaki, podzielone na cząstki. Wszystko wymieszać i wyłożyć na blaszkę. Przyprawić solą, pieprzem i świeżymi listkami tymianku. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 15-20 minut. Na pięć minut przed końcem ziemniaki posypać startym parmezanem. Podawać ciepłe, można udekorować jeszcze świeżymi listkami tymianku i oregano. Ja podałam ziemniaczki z fasolka i sadzonym jajkiem. Życzę smacznego.



6 komentarzy:

  1. interesujące się stały dzięki temu parmezanowi!

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny przepis - taki wakacyjny

    OdpowiedzUsuń
  3. Super te ziemniaczki, w sobotę je wypróbuję:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. To mi wygląda na ziemniak idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam pieczone ziemniaczki do obiadu;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Taki prosty pomysł, a wygląda rewelacyjnie i na pewno tak samo smakuje! Pieczone ziemniaczki są pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń