Zakładki

poniedziałek, 17 września 2012

Bułeczki czosnkowe



Składniki:
na 12 sztuk
Ciasto

  • 400 g maki pszennej chlebowej
  • 20 g cukru
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka suchych drożdży lub 8 g świeżych
  • 260 g mleka

Nadzienie

  • 30 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 60 g miękkiego masła
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki suszonej lub świeżej posiekanej pietruszki

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i wyrobić ciasto ( ze świeżych drożdży zrobić rozczyn). Ciasto wyrobić na miękkie i gładkie po czym wstawić je do miseczki, przykryć i odłożyć do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części i uformować z nich kulki. Przykryć i pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. 
W tym czasie przygotować nadzienie. Wszystkie składniki wymieszać i umieścić w rękawie cukierniczym. 
Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem. Ostrym nożem naciąć i wcisnąć w to miejsce nadzienie czosnkowe. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Przepis pochodzi ze strony http://www.mojewypieki.com. Smacznego.

7 komentarzy:

  1. Dla mnie i mojej mamy. Uwuelbiamy czosnek:D

    OdpowiedzUsuń
  2. czosnkowe wypieki są wspaniale... uwielbiam gdy wchodzę do pomieszczenia i czuję zapach pieczonego czosnku

    OdpowiedzUsuń
  3. ale apetyczne:) uwielbiam pieczywo o czosnkowym posmaku:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pieczywo z dodatkiem czosnku - uwielbiam! Wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. iDEALNE, DLA MOJEJ RODZINY PO PROSTU IDEALNE.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam wszystko co jest z dodatkiem czosnku a te bułeczki wyglądaja obłędnie!!! Koniecznie muszę zrobić:)

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń