Zakładki

czwartek, 5 lutego 2015

Szarlotka wg Magdy Gessler


Składniki:
  • 1 kg jabłek
  • 200 g masła
  • 350 g mąki
  • szklanka cukru ( ja dałam pół szklanki )
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cynamonu
  • szczypta soli
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, żółtka połowę cukru i szczyptę soli. Wszystkie składniki siekamy nożem, następnie zagniatamy ciasto. Gotowe zwijamy w folię i wkładamy do lodówki na 
2 godziny. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dusimy razem z pozostałym cukrem i cynamonem. Bierzemy 2/3 ciasta i wykładamy nim spód tortownicy, następnie zapiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Uduszone jabłka wykładamy na podpieczony spód. Na wierzch trzemy na tarce resztę ciasta i pieczemy jeszcze 40 minut. Szarlotkę podajemy ciepłą z lodami waniliowymi.

12 komentarzy:

  1. od Magdy biorę i nie pytam o nic ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. A na jaką foremkę ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiona! Nieco przepis zmodyfikowałam. Mąka pszenna została zastąpiona mąką orkiszową razową typ 2000, zamiast cukru poszły w ruch tylko 3 łyżki ksylitolu (nieco brakowało słodkości ;)), jabłka obeszły się bez duszenia, tylko starkowane i wymieszane z 3 łyżkami mąki ziemniaczanej.
    Ciasto zagościło w średniej tortownicy - 25-26 cm i nieco dłużej się piekło by przyrumienić apetycznie wierzch. Delikatne, sycące ciasto akurat do popołudniowej kawki, a dla większych smakoszy nawet jako dodatek do śniadania :)
    Dziękuję za przepis! Miłego dnia i powodzenia w dalszym pichceniu i degustacji smakowitości :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Potem pieczemy max 20 minut a nie 40 bo sie spali. Robie za kazdym razem pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. ten przepis nie proszku do pieczenia tak ma być ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kruche ciasto nie wymaga proszku do pieczenia nie wymaga smarowania formy

      Usuń
  6. Wg proszek do pieczenia to wymysł XX wieku. Pierwotnie do szarlotki nie sypie się proszku do pieczenia, ale w wielu przepisach jest sypany żeby dobrze wyrastało ciasto jak i dobrze wyglądało. Można dosypać trochę sody 0.5-1 łyżeczki. A co do czasu pieczenia to wszystko zależy od piekarnika, teraz są różne cuda techniki. Jedne mają już wbudowany termoobieg, inne są słabsze lub mocniejsze a starsze już wyeksploatowane. Trzeba doglądać w jakim stopniu jest zarumienione ciasto oczywiście przez szybkę.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pieczemy z termoobiegiem czy bez? Która polka w piekarniku: dół środek czy góra? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Super@wiadomo,że bez proszku;kto to dziś piecze ciasta z proszkiem;pyszności

    OdpowiedzUsuń