
Składniki:
- 2 filety dorsza, każdy po około 100 g
- 2 - 4 plasterki szynki parmeńskiej
- 2 łyżki pesto: np. pistacjowe z natką pietruszki ( 2 łyżki obranych pistacji, oliwy extra vergine, natki pietruszki, ze szczyptą skórki startej z cytryny i odrobinką czosnku, doprawione solą i pieprzem - zmiksować)
- wiórki parmezanu do posypania - opcjonalnie
Sposób przygotowania:
Filety dorsza oprószyć solą i pieprzem. Rozłożyć plasterki szynki parmeńskiej, na środku każdego plasterka rozsmarować pesto, ułożyć dorsza i obwinąć go szynką. W razie konieczności dodać jeszcze jeden plasterek szynki. Filety upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 5-7 minuty z każdej strony, aż mięso będzie upieczone w środku (wcześniej filety posmarować oliwą extra vergine lub roztopionym masłem). Filety można też najpierw krótko obsmażyć na patelni aż szynka się zrumieni a później dopiec w piekarniku.Rybę podawać z fasolką szparagową lub pieczonymi ziemniaczkami. Skorzystałam ze strony "Kwestia smaku". Smacznego.

Przepyszny pomysl na rybke! Bede musiala zapamietac, bo jestem pewna, ze taki dorsz bardzo by mi smakowal.
OdpowiedzUsuńto musi byc pycha:) super pomysl na rybke:)
OdpowiedzUsuń