Zakładki

niedziela, 30 października 2011

Racuszki z jabłkami



Składniki:
Ciasto
  • 3 jabłka 
  • 150g.mąki
  • 120ml.mleka
  • 50ml.wody gazowanej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • garść płatków migdałowych / opcjonalnie
Karmelizowane owoce
  • 2 banany
  • 3 jabłka, obrane
  • 50 g masła
  • 50 g cukru pudru


Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać ,dodać mleko,wodę ,olej, żółtka, wymieszać i dokładnie wymieszać. Dodać jabłka pokrojone w kostkę (jeśli ktoś lubi można dodać płatki migdałowe) . Białka ubić i dodać do ciasta. Wszystko delikatnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać z karmelizowanymi owocami. Można również podawać poprostu posypane cukrem pudrem. Banany i jabłka pokroić w plasterki. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy  cukier. To wszystko przez chwilę gotujemy. Układamy owoce, smażymy przez chwilę i zdejmujemy z ognia. Podajemy do usmażonych racuchów. Smacznego.

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam wszystkie racuszki. Wyglądają świetnie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. takie słodkie racuszki to dopiero potrafią uprzyjemnic posiłek!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie jadłam racuszków, muszę to koniecznie zmienić! Twoje wyglądają wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  4. jaki złociste!
    kwintesencja racuszkowych wariacji!
    uwielbiam ;]


    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń