
Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1/2 kg białej kapusty
- 300 g pieczonych mięs (np. łopatki wieprzowej, wołowiny, szynki)
- 400 g wędlin (wędzonej wiejskiej kiełbasy, kiełbasy jałowcowej)
- 100 g świeżego boczku (najlepiej boczek wędzony)
- 3 jabłka
- 50 g suszonych grzybów
- 2 cebule
- 1 łyżka masła
- 200 g suszonych śliwek
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- sól, pieprz i cukier
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- kilka nasion jałowca
- 3-4 listki laurowe
- pieprz w ziarenkach (kilka)
- 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
Sposób przygotowania:
Dzień wcześniej (a przynajmniej kilka godzin) śliwki zalewam wodą i odstawiam. Grzyby suszone również zalewam wodą. Namoczone grzyby gotuję (w tej wodzie, w której się moczyły). Śliwki odcedzam (wodę zachowuję) i kroję.
Kapuste dobrze przepłukać 2-3 razy, jesli jest bardzo kwaśna, odcedzić na dużym sicie. Kapustę kiszoną kroję drobno. Kapustę młodą kroję w paski i przelewam gorącą wodą. Odciskam. Gotowac na malym ogniu bez przykrycia.
Jabłka obieram, a potem ścieram na tarce. Miesa i wedliny pokroic w równe kawałki i dodać do kapusty. Wrzucić namoczone lub obgotowane śliwki i grzyby wraz z wodą ze śliwek i wodą z gotowania grzybów (mogą też być pieczarki pokrojone w kostke). Calosc gotować długo, do calkowitej miekkosci, czesto mieszajac (sos nie moze zbyt szybko odparowac).
Cebulę kroję drobno. Na patelni rozpuszczam masło, wrzucam cebule i podsmażam aż będzie szklista.
Wrzucam wszystkie przyprawy. Jeśli chodzi o sól, cukier i pieprz to możecie dobrać wg. smaku (około 3 łyżeczki soli, łyżeczkę cukru i łyżeczkę pieprzu). Wszystko mieszam. Dolewam wino. Mieszam duszę.
Kolejnego dnia znów podgrzewam. Bigos podgrzewam chwilkę każdego dnia przez kolejne trzy dni.
Niektórzy podprawiają bigos lekko rumianą zasmażką z mąki i tłuszczu, przez co bigos staje się bardziej zawiesisty. Ale jeśli bigos dobrze wysmażymy, dodatek zasmażki jest zbędny. Można też bigos przyprawić łyżką gęstego przecieru pomidorowego.
Smacznego :) Przepis pochodzi ze strony Kotlet.tv.
5 komentarzy:
Piękny przepis, właśnie szukam inspiracji na święta:)
fajny przepis ale śliwki wędzone a nie suszone. Wtedy jest to bigos staropolski :-) nie ma co iść na skróty
Ale potocznie wszyscy mowimy śliwki suszone a wiadomo ,ze chodzi o śliwki wedzone.wedzone kojarzy mi sie z miesem lub kielbasa :)Przepis wspanialy.juz probowalam.Pozdrawiam
Cudowny przepis ;-) bigos tego przepisu gościł już 3 razy na moim stole.
proponuję zamiast cukru dodać miód.
Prześlij komentarz