
Składniki:
- 280 g ryżu
- 400 g krewetek królewskich
- 2 łyżki pasty tamarind
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 1 łyżka syropu z agawy
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 cebula szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 4 małe sałaty pak choi
- pół pęczka kolendry
Sposób przygotowania:
Pastę tamarind, sos rybny i syrop z agawy wymieszać i podgrzać na niewielkim ogniu. Spróbować i jeśli potrzeba to dosłodzić. Na patelni (można użyć woku) podsmażyć cebulkę i czosnek, około 5 min. W międzyczasie sałatę pak choi przekroić na pół i zanurzyć w osolonej gotującej się wodzie, gotować 3 min. Do smażonej cebuli dodać krewetki na dwie minuty, następnie tamarind sos, zostawić na patelni na kolejne dwie minuty. Podawać z ugotowanym ryżem i sałata. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz