środa, 19 grudnia 2018

Krewetki wg Gordona Ramseya



Składniki:

  • 280 g ryżu
  • 400 g krewetek królewskich
  • 2 łyżki pasty tamarind
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 cebula szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 małe sałaty pak choi
  • pół pęczka kolendry

Sposób przygotowania:
Pastę tamarind, sos rybny i syrop z agawy wymieszać i podgrzać na niewielkim ogniu. Spróbować i jeśli potrzeba to dosłodzić. Na patelni (można użyć woku) podsmażyć cebulkę i czosnek, około 5 min. W międzyczasie sałatę pak choi przekroić na pół i zanurzyć w osolonej gotującej się wodzie, gotować 3 min. Do smażonej cebuli dodać krewetki na dwie minuty, następnie tamarind sos, zostawić na patelni na kolejne dwie minuty. Podawać z ugotowanym ryżem i sałata. Smacznego.

Brak komentarzy:

Przyciski Listonic