
Sposób I
Składniki:
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 4 ząbki czosnku
- 400 ml jogurtu naturalnego 0%
- ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- ½ łyżeczki suszonego majeranku
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- szczypta soli
Pierś myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Jogurt mieszamy z przyprawami i rozgniecionym i drobno posiekanym czosnkiem. Kurczaka wkładamy do marynaty i dokładnie mieszamy tak, by cały się nią pokrył. Odstawiamy w chłodnie miejsce na co najmniej kilka godzin. Grillować z każdej strony do zarumienienia.
Grilowanego kurczaka podaje z fasolką szparagową, czerwoną sałatą lub pieczonymi ziemniaczkami.

Sposób II
Składniki:
- 1 podwójna piersi z kurczaka
- 7 łyżek pikantnej, ostrej musztardy
- 7 łyżek miodu
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka oleju
- przyprawy do grilla (gotowa mieszanka lub ulubione inne)
Sposób przygotowania:
Mieszamy ze sobą musztardę, majonez, miód, olej i przyprawy. Piersi kurczaka wkładamy do miski i przykrywamy połową mieszaniny miodowo-przyprawowej. Odstawiamy w chłodne miejsce przynajmniej na 1 godzinę. Pieczemy na gorącym grillu lub patelni grilowej z każdej strony po ok. 10 minut, smarując od czasu do czasu pozostałą masą przyprawową.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz