czwartek, 25 sierpnia 2011

Grilowana pierś kurczaka



Sposób I
Składniki:

  • 1 podwójna pierś kurczaka 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 400 ml jogurtu naturalnego 0% 
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego 
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej 
  • ½ łyżeczki suszonego majeranku 
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej 
  • szczypta soli 

Sposób przygotowania:
Pierś myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Jogurt mieszamy z przyprawami i rozgniecionym i drobno posiekanym czosnkiem. Kurczaka wkładamy do marynaty i dokładnie mieszamy tak, by cały się nią pokrył. Odstawiamy w chłodnie miejsce na co najmniej kilka godzin. Grillować z każdej strony do zarumienienia.
Grilowanego kurczaka podaje z fasolką szparagową, czerwoną sałatą lub pieczonymi ziemniaczkami.



Sposób II
Składniki:
  • 1 podwójna piersi z kurczaka 
  • 7 łyżek pikantnej, ostrej musztardy 
  • 7 łyżek miodu 
  • 2 łyżki majonezu 
  • 1 łyżka oleju 
  • przyprawy do grilla (gotowa mieszanka lub ulubione inne) 
Sposób przygotowania:
Mieszamy ze sobą musztardę, majonez, miód, olej i przyprawy. Piersi kurczaka wkładamy do miski i przykrywamy połową mieszaniny miodowo-przyprawowej. Odstawiamy w chłodne miejsce przynajmniej na 1 godzinę. Pieczemy na gorącym grillu lub patelni grilowej z każdej strony po ok. 10 minut, smarując od czasu do czasu pozostałą masą przyprawową.


Brak komentarzy:

Przyciski Listonic