czwartek, 3 marca 2011

Pączki



Składniki:
  • 1 kg maki
  • 100 g świeżych drożdży (kostka)
  • 100 g cukru
  • 100 g masła lub margaryny
  • 7 żółtek
  • 1/2 litra mleka
  • 50 ml rumu lub spirytusu
  • 1-2 krople aromatu rumowego
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka soli
  • skórka z cytryny lub pomarańczy
Na nadzienie:słoik ulubionej konfitury (np. z róży, moreli lub wiśni),marmolady lub powideł śliwkowych.
Do smażenia: około 1-1,5 kg smalcu (lub smalcu wymieszanego z olejem w proporcjach 2:1), szczypta soli, kieliszek spirytusu. 
Do posypania: cukier puder lub lukier

Etapy przygotowania:
Zadbaj o to, by składniki, łącznie z nadzieniem, miały jednakową, pokojowa temperature. Na 2-3 godz. przed użyciem wyjmij je z lodówki i połóż w ciepłym miejscu. Przesiej mąkę do miski. W ten sposób usuniesz z niej zanieczyszczenia oraz ją napowietrzysz. Zrobić rozczyn z drożdży roztartych z 1 łyżką cukru, łyżką mąki i odrobina mleka. Odstawić w ciepłe miejsce. 
Żółtka oddzielić od białek i utrzec z cukrem do białości. Dodac make, wyrośnięty rozczyn, skorke z cytryny, mleko, sol, spirytus. Wyrabiać ciasto, az bedzie lśniące i gładkie, ukażą się pecherzyki powietrza i będzie odstawało od reki. W czasie wyrabiania dolewac roztopione masło. Ciasto powinno być dosyc "luzne", niezbyt geste. Zostawic w cieple na 10-15 minut. Gdy zacznie rosnąć zaczac wyrabianie paczkow. Nabierac łyzka porcje ciasta starajac sie by były rowne. Kształtowac krążki, na srodek kłasc po poł łyzeczki marmolady, zlepiac dokładnie i formować kulki. Kłasc zlepieniem do dołu, przykryć sciereczka.
Tłuszcz silniej podgrzac. Zanim ostatni paczek bedzie wyrobiony pierwsze bedzie mozna smazyc. Sprawdzic, czy tłuszcz jest odpowiednio nagrzany : wrzucic kawałeczek ciasta, gdy ciasto szybko wypłynie i zaraz się zarumieni, można smażyć. Wyrośnięte pączki brać kolejno do ręki, oprószyć z maki, kłaść na tłuszcz góra do dołu. Paczki powinny swobodnie pływać w tłuszczu. Pamietaj, że pączki smaży się na niezbyt silnym ogniu. Co chwilka podważaj paczki widelcem i sprawdzaj, czy od spodu juz sie ładnie zrumieniły. Jesli tak, odwróć je i zrumień także z drugiej strony. Upieczone sztuki przekładaj na płaskie talerze wyscielone gruba warstwa papierowego ręcznika. Przykryj każdy paczek kawałkiem takiego recznika, by "spił" jak najwiecej tłuszczu także z góry. Przestudzone, ale jeszcze ciepłe paczki ułóż na duzym połmisku, każdą warstwę posypując (przez sitko) cukrem pudrem lub można polac lukrem.


Inny sposob formowania paczków:
Po wyrobieniu ciasto przykryć, zostawić w cieple do wyrośnięcia. Gdy zwiekszy swą objętość 2 razy, nabierać po trochę na stolnice posypana mąką i lekko wałkować do grubości 1 1/2 - 2 cm. Okrągła foremka lub szklanką wycinać koła. Na połowę tych koł kłaść marmoladę lub inne nadzienie. Przykryć krążkami bez nadzienia. Docisnąć dookoła bardzo dokładnie, foremka obciąć nadmiary. Odłożyć do wyrośnięcia. Przy formowaniu starać się, żeby ciasto było równo wałkowane, a nadzienie znajdowało sie na środku paczka, co powoduje, że tworzace się w czasie smażenia obrączki na paczkach sa równe.

Przepis na lukier:
  • 1 szkl cukru pudru
  • 1/4 szkl mleka lub wody
  • odrobina aromatu waniliowego
  • szczypta soli
wszystkie składniki wymieszać uważając przy tym żeby nie dodać dużo plynu bo potem trzeba dosypywać cukier puder dla uzyskania odpowiedniej konsystencji

Brak komentarzy:

Przyciski Listonic