Składniki:
Ciasto
- 300 g mąki
- 4 łyżki cukru pudru
- 150 g masła
- 60 g smalcu lub masła
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 kg jabłek
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 łyżka budyniu śmietankowego
- 1/3 szklanki orzechów pekan lub włoskich
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 1/4 szklanki rodzynek
- 2 łyżki startej skórki pomarańczowej
Sposób przygotowania:
Mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder i pokrojone w kosteczkę zimne masło oraz smalec. Zmiksować mikserem przez około minutę aż powstaną drobne okruszki ciasta (lub rozcierać dokładnie palcami lub siekać na stolnicy).Dodać wodę i jeszcze przez chwilkę miksować lub zagniatać ręką, aż ciasto zacznie łączyć się w większe kawałki. Złączyć je wszystkie w jednolitą kulę, rozpłaszczyć na placek i włożyć do lodówki na około pół godziny.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na plasterki. Do garnka wsypać cukier, na wierzch wysypać jabłka. Podgrzewać przez około 3 - 4 minuty aż cukier zacznie się karmelizować.
Wlać sok z cytryny, dodać cukier wanilinowy i co chwilę mieszając gotować jabłka przez około 10 minut. Na koniec wymieszać z przyprawą piernikową i sypkim budyniem.
Pozostałe ciasto rozwałkować i foremką wyciąć gwiazdki. Resztki ciasta połączyć, rozwałkować i znów powycinać.
Na spód ciasta wysypać rozdrobnione orzechy, później wyłożyć jabłka. Na wierzchu rozłożyć gwiazdki. Brzegi ciasta i gwiazdki można posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 45 minut. Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku, życzę smacznego.
2 komentarze:
wspaniale wygląda:)
Dziekuje :)
Prześlij komentarz