
Składniki:
- 1 szklanka ciemnego piwa
- 2 łyżki ciemnego oleju sezamowego
- 1 łyżka drobno posiekanego czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 kostka rosołowa
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielony czarny pieprz
- 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu cayenne
- 6 piersi kurczaka
- 1 szklanka ulubionego guacamole
- kilka łyżek kwaśnej śmietany
- 8-12 tortilli kukurydzianych rozmiar Taco
Sposób przygotowania:
Wymieszać wszystkie składniki do marynaty razem w małym naczyniu. A wiec : kostkę rosołową, oregano, pieprz, czosnek, piwo i olej sezamowy. Umieść piersi kurczaka w foliowej torbie i zalać marynatą. Szczelnie zamknąć worek, usuwając jak najwięcej powietrza, umieść w lodówce na całą noc.
Na następny dzień kurczaka usmażyć na grillu ( ja zrobiłam w piekarniku z opcją grill). Usmażonego kurczaka odłożyć aż troszkę przestygnie i pokroić go na części. Małe tortille również podpiec na grillu (po 1 minucie z każdej strony). Na tak przygotowane tortille położyć dip guacamole, kawałki kurczaka i łyżkę kwaśnej śmietany. Smacznego.


4 komentarze:
kurczaka w piwie nie próbowałam, brzmi świetnie!
Interesujące zestawienie, bardzo mnie do niego ciągnie :)
A ja się zakochałam w tym daniu od samego patrzenia! Piękne!
ten piwny kurczak, rewelka!
Prześlij komentarz