czwartek, 7 kwietnia 2011

Pesto



Składniki:                                          
  • 2 lub 3 pęczki świeżej bazylii 
  • 15 dkg świeżego parmezanu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 30 g orzechów piniowych (można zastąpić słonecznikiem lub orzechami włoskimi)
  • 70-100 ml oliwy z oliwek extra vergine
Etapy przygotowania:
Umytą i osuszoną bazylię miksujemy z parmezanem, solą, orzeszkami
i czosnkiem. Wlewamy po trochu oliwę dalej miksując. Sos będzie gotowy, gdy wszystko utworzy jednolitą masę.Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonego wrzątku. Sos wlewać na gorący makaron. 
Pesto to sos z oliwy z oliwek , bazylii, parmezanu lub innego drobno startego twardego sera, orzeszków piniowych i soli. Istnieje także czerwone pesto, tak zwane pesto alla siciliana, które zawiera suszone pomidory.
Ten gęsty, aromatyczny i doskonały w smaku sos serwowany jest do chleba, makaronu lub sałaty. Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego smaku.
Pesto można podawać z makaronem spaghetti, rurki, świderki. Można też łączyć z innymi składnikami.
Oto moje przykłady z czym podawać pesto:
- Makaron, pesto, pokrojone pomidorki koktajlowe, drobno pokrojony ogórek korniszon, oliwki
- Makaron, pesto, tuńczyk, oliwki
- Makaron, kurczak, cebula, pesto, można dodać troszkę śmietany

Brak komentarzy:

Przyciski Listonic