wtorek, 27 września 2011

Dorsz ze szpinakiem i jajkiem na miekko




Składniki:
  • 2 filety z dorsza
  • przyprawa do ryb
  • łyżka oliwy

Dodadki:
  • świeże liście szpinaku ( ok. 4 garści )
  • 2 jaja
  • 1-2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól, 
  • gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki masła
  • opcjonalnie śmietana lub jogurt naturalny
  • szczypta posiekanego koperku 

Sposób przygotowania:
Dorsza opruszyć przyprawą do ryb. Następnie rybę smażymy z obu stron. W tym czasie możemy przygotować szpinak z jajkiem. Liście szpinaku dokładnie myjemy i suszymy. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy szpinak, wyciskamy ząbek czosnku, Przyprawić solą pieprzem , gałka muszkatołową. Dusimy szpinak 2 – 4 minuty i zdejmujemy z ognia, rozkładamy na talerzach. Można dodać troszkę śmietany lub jogrutu naturalnego. Jajka ugotować na miekko, pokroić i delikatnie położyć na szpinaku. Pospać koperkiem. Czasami dorsza podaje z fasolką szparagową lub z ogórkiem. Bardzo dobry jest też usmażony dorsz i polany zielonym sosem. Smacznego.

2 komentarze:

evita0007 pisze...

Apetycznie się prezentuje :-)

martynok pisze...

Super połączenie szpinaku z jajkiem :) Bardzo lubię!

Przyciski Listonic