
Składniki:
- 2 filety z dorsza
- przyprawa do ryb
- łyżka oliwy
Dodadki:
- świeże liście szpinaku ( ok. 4 garści )
- 2 jaja
- 1-2 ząbki czosnku
- pieprz
- sól,
- gałka muszkatołowa
- 2 łyżki masła
- opcjonalnie śmietana lub jogurt naturalny
- szczypta posiekanego koperku
Sposób przygotowania:
Dorsza opruszyć przyprawą do ryb. Następnie rybę smażymy z obu stron. W tym czasie możemy przygotować szpinak z jajkiem. Liście szpinaku dokładnie myjemy i suszymy. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy szpinak, wyciskamy ząbek czosnku, Przyprawić solą pieprzem , gałka muszkatołową. Dusimy szpinak 2 – 4 minuty i zdejmujemy z ognia, rozkładamy na talerzach. Można dodać troszkę śmietany lub jogrutu naturalnego. Jajka ugotować na miekko, pokroić i delikatnie położyć na szpinaku. Pospać koperkiem. Czasami dorsza podaje z fasolką szparagową lub z ogórkiem. Bardzo dobry jest też usmażony dorsz i polany zielonym sosem. Smacznego.

2 komentarze:
Apetycznie się prezentuje :-)
Super połączenie szpinaku z jajkiem :) Bardzo lubię!
Prześlij komentarz