
Składniki:
- podwójna pierś kurczaka
- kilka różyczek brokuła
- mała marchewka
- pół cebuli
- 1 czosnek
- pół cukinii
- 2 łyżki oliwy
- 200 -250 g makaronu ryżowego
- 1 saszetka sosu teriyaki lub
- 7-8 łyżek marynaty teriyaki i 1 łyżka miodu lub
- 30 ml. sake (lub wódki rozcieńczonej w stosunku 2:1)
- 60 ml. sosu sojowego
- 50 ml mirinu (lub białego wytrawnego wina)
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- kilka kropel oleju sezamowego
- 1 łyżeczka startego imbiru
Sposób przygotowania:
Zmieszaj razem sake, mirin, sos sojowy, cukier, imbir i olej sezamowy do smaku. Mięso kurczaka pokrój na małe kawałki. Do sosu dodać kurczaka i odstawić na 20 minut. Ja użyłam marynaty teriyaki do którejo dodałam łyżkę miodu.
Warzywa pokroić: marchewkę, cukinię i czosnek w plasterki, cebulę w piórka, brokuły podzielić na mniejsze różyczki. Zalać wrzątkiem brokuły i marchewkę odstawić na 20 min. Po tym czasie odcedzić i wrzucić do podsmażonej cebulki, dodać cukinię chwile poddusić, na koniec dodać czosnek. Tak przygotowane warzywa odłożyć. Na tą samą patelnię wlać oliwę i rozgrzać. Kurczaka wyciągnij z sosu i krótko podsmaż. Dodaj sos, i warzywa doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 5 minut. W tym czasie ugotuj makaron ryżowy. Makaron zalałam wrzątkiem i gotowałam 4 minuty następnie wypłukałam go w zimnej wodzie.
Kurczaka z warzywami podawać można z makaronem ryżowym ale równie dobrze smakuje z ryżem. Smacznego.

1 komentarz:
te zdjecia sa bardzo apetyczne:)
Prześlij komentarz