sobota, 12 maja 2012

Carbonara



Składniki:
  • 150- 200 g boczku pancetta
  • 1 cebula
  • 50 ml białego wina
  • czarny pieprz lub kolorowy
  • gałka muszkatołowa
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 30 g tartego parmezanu

Sposób przygotowania:
Żółtka wbić do głębokiej miski i roztrzepać widelcem, dodać gałkę muszkatołową, natkę pietruszki i połowę tartego parmezanu. Boczek pokroić i usmażyć. Po 3 minutach zlać z patelni tłuszcz z boczku i dodać drobno posiekaną cebulę. Po 2 minutach dolać białe wino, po kolejnej minucie dodać drobno pocięty czosnek. Trzymając patelnię na małym ogniu, dodać makaron i wymieszać. Tak przygotowany makaron wrzucić do miski z masą jajeczną i dokładnie wymieszać. Żółtka nie mogą całkowicie ściąć, mają utworzyć kremowy sos. Podawać posypując serem i świeżo zmielonym pieprzem.Smacznego.


3 komentarze:

Dorota pisze...

moje smaki

alisz pisze...

Wygląda fantastycznie, wszmałabym w 2 minuty :) Pozdrawiam!

katarzynka pisze...

Dla mnie wymarzony obiad o każdej porze roku. Nawet w największe upały :)

Przyciski Listonic