
Składniki:
- 0,5 l bulionu warzywnego
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 250 g pomidorów z puszki z sokiem
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- 80 g pokrojonej w kostkę mozzarelli
- świeża bazylia
Sposób przygotowania:
Do gorącego bulionu wrzucić pokrojone w kostkę warzywa, dodać łyżkę masła, zagotować. Dorzucić ziele angielskie, liście laurowe i gotować na średnim ogniu pod przykryciem około 20 min. Dorzucić pomidory, posolić, przyprawić pieprzem i gotować jeszcze jakieś 10 min., następnie wszystko zmiksować, dodać koncentrat, jeszcze chwilę pogotować. Gorącą zupę podawać posypaną mozzarellą i ozdobić listkiem bazylii. Przepis podpatrzyłam na blogu "Kuchnia prezydentowej". Smacznego.
4 komentarze:
Wygląda cudnie!
Z dodatkiem mozzarelli musi pysznie smakowac!
taka tradycyjna, włoska nuta! ;]
muszę w piątek zrobić. dawno nie jadłam pomidorowej.
Pyszniutka! Już się nie mogę doczekać sezonu na pomidory, będzie się jadło ile wlezie takich i innych pysznych zupek i nie tylko! Pozdrawiam!
Prześlij komentarz