sobota, 1 października 2011

Beza z orzechami i krówkami


Składniki:
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 140 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 50 g orzechów włoskich posiekanych
  • 50 g posiekanych obranych migdałów (lub płatków migdałów)
  • 200 ml śmietany kremówki, schłodzonej
  • 200 g  masy karmelowej (dulce de leche lub z mleka skondensowanego - pół puszki)
  • 5 cukierków krówek, posiekanych

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo, partiami, dodawać cukier, cały czas ubijając. Pod koniec ubijania wsypać skrobię, dodać sok z cytryny i ubić. Wsypać orzechy włoskie i migdały, delikatnie wymieszać. Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć masę, na kształt koła, średnicy około 20 - 22 cm.
Piec w temperaturze 180ºC przez 5 minut, następnie temperaturę zmniejszyć do 150ºC i piec jeszcze około 1,5 godziny. Wystudzić (najlepiej wystudzić w stygnącym piekarniku do rana)
Śmietanę ubić, po ubiciu dodawać łyżką masę karmelową, miksując. Masa karmelowa powstała przez gotowanie puszki mleka skondensowanego słodzonego przez 2 h (pod przykryciem, puszka powinna być cały czas zanurzona w wodzie). Krem wyłożyć na bezę. Posypać krówkami, podawać.Przechowywać w lodówce.
Przepis pochodzi z tej strony. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Przyciski Listonic