
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- garść liści świeżego majeranku
- 1 małe jajko
- sól, pieprz
- olej rzepakowy do wysmarowania blachy
Na sos:
- 1 jogurt niskotłuszczowy
- 1 łyżeczka chrzanu
- sol i pieprz
Etapy przygotowania:
Ziemniaki zetrzeć na grubych oczkach. Cebule zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do ziemniaków i cebuli dodać jajko, wyciśnięty czosnek i przyprawy, dobrze wymieszać. Blache wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem rzepakowym. Na posmarowany papier nakładamy łyżką zgrabne placki ziemniaczane, smarujemy je olejem rzepakowym. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut. Przygotować sos. Jogurt wymieszać z chrzanem, sola i pieprzem. Upieczone placki ziemniaczane podawać z sosem chrzanowym.

1 komentarz:
Ja uwielbiam placki z zupą ogórkową - BOSKIE są - polecam, a czasami z sosem pomidorowo-myśliwiskim...
Swoją drogą ostatnio zaczęłam piec kotleciki mielone w piekarniku, nie dość że to super wygodne i szybkie, to unika się bułki tartej i niesamowitych ilości tłuszczu, to w dodatku pyszne....
Prześlij komentarz