piątek, 18 listopada 2011

Pierogi z jagodami




Składniki:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1/2 kg jagód
  • kwaśna śmietana i cukier do posypania

Sposób przygotowania:
W mące zrobić dołek, dodać masło, szczyptę soli i cukru. Wymieszać palcami. Wyrabiać dodając gorącą wodę aż ciasto będzie elastyczne i równomiernie wyrobione.Wykrawać szklanką kółka i kłaść do środka jagody. Mocno skleić brzegi. Gotować w osolonej wodzie około 5- 8 minut. Gdy pierogi wypłyną na wierzch są ugotowane. Pierogi z jagodami najlepiej polać naturalnym śmietaną i posypać cukrem do smaku. Smacznego.



9 komentarzy:

majka pisze...

Mmmm..jakie pyszne pierozki. I takie "napakowane" jagodami :) Jaka szkoda, ze tutaj moge tylko pomarzyc o jagodach :(

Pozdrawiam cieplo.

Anonimowy pisze...

Takie pierogi widziałam tylko w schronisku górskim. Wyglądały równie świeżo, smakowicie... I były gorące! Narobiłaś mi ochoty. :)

Maggie pisze...

Lubie pierogi, zarowno te wytrawne, jak i slodkie. Szkoda, ze tyle z nimi roboty... Twoje wygladaja oblednie!

katarzynka pisze...

W listopadzie pierogi z jagodami to jak nóż w samo serce :))
Szkoda, że lata już nie ma i nie można takich jeść codziennie.
Fioletowe języki tak szybko nie wrócą :)
Wyglądają pysznie!

amaranthrose pisze...

To są moje ulubione pierogi.
Szkoda tylko ze na nastepne jagody musimy czekać tak długo:)

klliisiaa pisze...

och, pychota! i tak mi się kojarzą z wakacjami... :)

Sue pisze...

Chodzą za mną od dawna! :)
Gdy zdobędę jagody, zrobię! Mniam! :)

Lovelykate pisze...

Pierogi z jagodami... smaki lata! Przepysznie :)

Dusia pisze...

też się przymierzam do pierogów z jagodami:)

Przyciski Listonic