
Składniki:
Wersja I
- ciasto francuskie
- 2 jabłka
- szczypta cynamonu
- 1 żółtka
- 100 g płatków migdałowych
- 2 łyżki cukru
- cukier puder do posypania
- listek bazyli do ozdoby
Wersja II
- ciasto francuskie
- garść suszonych śliwek
- 1 żółtko
- 100 g płatków migdałowych
- 2 łyżki cukru
- listek bazyli do ozdoby
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie rozłożyć i wyciąć prostokąty o wymiarach 9x14. Brzegi każdego z prostokątów lekko zawinąć. Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Na ciasto poukładać jabłka i całość posmarować żółtkiem. Następnie posypać lekko cynamonem, szczyptą curku. Całość posypać płatkami migdałów. Tak przygotowane ciastka piec w piekarniku przez 20-25 min w 180 stopniach. Gotowe słodkości posypać cukrem pudrem, można ozdobić bazylią.
W podobny sposób przygotowujemy ciastko z suszonymi śliwkami. Wcześniej moćzymy śliwki w gorącej wodzie na około 15 min. Następnie kroimy je w paski i wykładamy na ciasto francuskie. Całość posmarować żółtkiem i posypać cukrem. Całość również posypać migdałami i piec w 180 stopniach przez 20 min. Smacznego.
W podobny sposób przygotowujemy ciastko z suszonymi śliwkami. Wcześniej moćzymy śliwki w gorącej wodzie na około 15 min. Następnie kroimy je w paski i wykładamy na ciasto francuskie. Całość posmarować żółtkiem i posypać cukrem. Całość również posypać migdałami i piec w 180 stopniach przez 20 min. Smacznego.

1 komentarz:
Obie wersje bardzo mi się podobają :) Ciasto francuskie to doskonały surowiec do szybkich wypieków!
Prześlij komentarz