
Propozycja I
Składniki:
- 1/2 l śmietany 30-36%
- 2 żółtka
- 8 łyżek cukru pudru
- 300 ml truskawek
Sposób przygotowania:
Truskawki umyć pozbyć się listków i zmiksować blenderem. Mus przelać do rondelka i gotowac koło 3 minut aby pozbyc się nadmiaru wody. Potem mus wystudzić.
żóltka utrzeć na puch z 6 łyżkami cukru prudru, śmietanę ubic dodając 2 łyżki cukru. Następnie ubite jajka dodac do śmietany i na koniec dodać też mus truskawkowy


Propozycja II
Składniki:
- 300g dojrzałych, oczyszczonych truskawek
- 150g + 2 łyżki cukru pudru
- 250 ml mleka
- 250 ml śmietanki kremówki
- żółtka
- 1 łyżeczka exstraktu waniliowego
Sposób przygotowania:
Połowę truskawek zmiksować z 2 łyżkami cukru. Resztę truskawek pokroić w kostke i dodać do musu truskawkowego. Można też zmiksowac wszystkie truskawki.
Mleko, 180 ml śmietankii 1250 g cukru podgrzać na małym ogniu aż cukier się rozpuści (4-5 min), starać się nie doprowadzić do zagotowania. Pozostałą śmietankę wymieszać z żółtkami. Partiami gorące mleko dodawać do zołtek, robic to powowli aby zółtka sie nie zwarzyły. Całość podgrzewać około 5 min. Cały czas mieszamy aż płyn zgęstnieje. Masę połączyć z musem. Ostudzić.
Mieszanki wlać do maszyny i postępować zgodnie z instrukcją.
Jeśli nie posiadamy maszyny prelewamy mase do pojemnika i wstawiamy do zamrażalki. Wyjmujemy np co godzine i mieszamy, żeby nie wytrąciły się kryształki lodu.

1 komentarz:
mniam mniam mniam, wyglada przepysznie
Prześlij komentarz