środa, 16 marca 2011

Chleb z suszonymi sliwkami



Składniki:
  • 400 g mąki pszennej 
  • 50 g mąki żytniej 
  • 180 ml wody
  • 180 ml mleka
  • 50 g drożdży 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżki miodu
  • ok. 100 g suszonych śliwek bez pestek
  • szklankę otrąb pszennych
Etapy przygotowania:
Zaczynamy od zrobienia zaczynu z 1/2 szklanki wody, odrobiny mąki, drożdży i cukru. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wsypuję mąkę (zarówno pszenna jak i żytnia), dodaje miód, wodę, mleko a także szklankę otrąb i sól. Wszystko mieszam. Ciasto odstawiam w misce pod przykryciem do wyrastania na około godzinę. Następnie oprószone delikatnie mąką śliwki wbijam pojedynczo w ciasto. Przekładam ciasto do foremki i wstawiam do nagrzanego piekarnika na 190C na czas
ok. 1 h. Sprawdzam patyczkiem – jak nie jest lepki (może być delikatnie wilgotny, ale nie lepki) to znaczy, że gotowe.
Jeśli podczas pieczenia skórka bedzie zbyt rumiana, to przykrywam folia aluminiowa, wtedy wolniej sie spieka.

Brak komentarzy:

Przyciski Listonic