
Składniki:
- 300g wołowiny lub filetów z kurczaka
- 1 średnia cebula
- 1 średnia papryka
- 3 łyżki oleju
- przyprawy: czosnek, majeranek, kumin rzymski, papryka ostra, pieprz czarny
- 5-6 szt. gotowych tortilli lub zrobić własne (przepis poniżej)
- żółty ser według uznania
Sposób przygotowania:
Pociętą w drobne paski wołowinę marynować w oleju z przyprawami: czosnek, majeranek, kmin rzymski, papryka ostra, pieprz czarny. Wrzucić na rozgrzaną patelnię pocięte na duże kawałki cebulę i paprykę. Następnie wrzucić marynowaną wołowinę. Smażyć aż mięso będzie gotowe.
Podawać z rozgrzanymi tortillami pszennymi i dipami: salsa, guacamole i śmietana.
Do środka tortili można również podawać pokrojone pomidory, sałatę lodową.
Tortille
Składniki:
- 10 dkg mąki kukurydzianej
- 10 dkg mąki pszennej
- 1 jajko
- 100 ml mleka
- 1/2 łyżeczka soli
- ojej
Sposób przygotowania:
|
Dip salsa
Składniki:
- 2 szklanki drobno pokrojonych, obranych ze skórki mięsistych pomidorów
- szklanka drobno posiekanej szalotki
- ząbek drobno posiekanego czosnku
- 2 łyżki stołowe świeżo wyciśniętego soku z limonki
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- szczypta pieprzu
- ½ szklanki posiekanej świeżej kolendry
W miseczce mieszamy pomidory, szalotkę, czosnek i sok z limonki. Doprawiamy solą pieprzem zmielonym i pieprzem. Wsypujemy pół szklanki posiekanej kolendry, odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Następnie sprawdzamy, czy dipu nie trzeba jeszcze doprawić a na koniec przybieramy pozostałą kolendrą.
Dip guacamole:
Składniki:
- 2 awokado
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała szalotka (zamiennie z ½ czerwonej cebuli)
- liście kolendry
- 1 limonka
Obrać awokado, wypestkować. Drobno posiekać czosnek, szalotkę, kolendrę. Dodać sok z limonki. Wymieszać wszystko z awokado widelcem. Rozbijać awokado widelcem, ale tak, żeby w guacamole były kawałki owocu, a nie jednolita masa. Guacamole przechowywać w lodówce z pestką awokado popryskaną sokiem z limonki albo cytryny.
1 komentarz:
Zrobiłam na obiad. Pycha, mam w ulubionych :) http://sucheoczyinfo.blogspot.com/
Prześlij komentarz