czwartek, 15 września 2011

Fajitas



Składniki:
  • 300g wołowiny lub filetów z kurczaka
  • 1 średnia cebula
  • 1 średnia papryka
  • 3 łyżki oleju
  • przyprawy: czosnek, majeranek, kumin rzymski, papryka ostra, pieprz czarny
  • 5-6 szt. gotowych tortilli lub zrobić własne (przepis poniżej)
  • żółty ser według uznania
Sposób przygotowania:
Pociętą w drobne paski wołowinę marynować w oleju z przyprawami: czosnek, majeranek, kmin rzymski, papryka ostra, pieprz czarny. Wrzucić na rozgrzaną patelnię pocięte na duże kawałki cebulę i paprykę. Następnie wrzucić marynowaną wołowinę. Smażyć aż mięso będzie gotowe.
Podawać z rozgrzanymi tortillami pszennymi i dipami: salsa, guacamole i śmietana.
Do środka tortili można również podawać pokrojone pomidory, sałatę lodową.



Tortille
Składniki:
  • 10 dkg mąki kukurydzianej
  • 10 dkg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka
  • 1/2 łyżeczka soli
  • ojej

Sposób przygotowania:
Jajko, mąkę, sól i mleko wyrobić dokładnie na gładką masę. Ciasto rozwałkowywać na cienkie placki, podsypując mąką , a następnie wykrawać dość duże okręgi, np. przy pomocy talerza. Patelnię mocno rozgrzać, posmarować olejem. Smażyć placki. Placki w trakcie smażenia można delikatnie posmarować olejem przy pomocy pędzla, choć nie jest to konieczne, jeśli patelnia będzie dobrze natłuszczona. Nie należy smażyć ich zbyt długo, gdyż staną się kruche i nie będą chciały się dać zwinąć. Każdy z usmażonych placków ułożyć jeden na drugim na talerzu i przykryć drugim talerzem, tak by stały się lekko wilgotne

Dip salsa
Składniki:
  • 2 szklanki drobno pokrojonych, obranych ze skórki mięsistych pomidorów
  • szklanka drobno posiekanej szalotki
  • ząbek drobno posiekanego czosnku
  • 2 łyżki stołowe świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • szczypta pieprzu 
  • ½ szklanki posiekanej świeżej kolendry
W miseczce mieszamy pomidory, szalotkę, czosnek i sok z limonki. Doprawiamy solą pieprzem zmielonym i pieprzem. Wsypujemy pół szklanki posiekanej kolendry, odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Następnie sprawdzamy, czy dipu nie trzeba jeszcze doprawić a na koniec przybieramy pozostałą kolendrą.

Dip guacamole:
Składniki:
  • 2 awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała szalotka (zamiennie z ½ czerwonej cebuli)
  • liście kolendry
  • 1 limonka
Obrać awokado, wypestkować. Drobno posiekać czosnek, szalotkę, kolendrę. Dodać sok z limonki. Wymieszać wszystko z awokado widelcem. Rozbijać awokado widelcem, ale tak, żeby w guacamole były kawałki owocu, a nie jednolita masa. Guacamole przechowywać w lodówce z pestką awokado popryskaną sokiem z limonki albo cytryny.


1 komentarz:

Aneta M. pisze...

Zrobiłam na obiad. Pycha, mam w ulubionych :) http://sucheoczyinfo.blogspot.com/

Przyciski Listonic