
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka gorącej wody
- szczypta soli
- 1 żółtko
- 1 łyżka oleju
- ok 500 g truskawek
- plus śmietana z cukrem do podania
Sposób przygotowania:
Do miski przesiewamy mąkę, mieszamy z solą i żółtkiem. Zagniatamy ciasto ok 2 minuty, stopniowo dodając gorącą wodę. Na koniec dodajemy olej i dalej zagniatamy. Przykrywamy ściereczką na ok 15 minut.
Truskawki pokroić na mniejsze ćwiartki. Ciasto dziele na mniejsze części, nieużywane w danej chwili kładę pod ściereczką. W rozwałkowanym cienkie cieście wycinam kółka szklanką. Na każde kółko kładę truskaweczki, zlepiam brzegi. Gotujemy ok 2 -3 minut od momentu zagotowania się wody i wypłynięcia pierogów. Pierogi podawać ze śmietana, masłem lub posypane cukrem pudrem. Smacznego.



4 komentarze:
Dawno nie widzialam tak pieknych, ksztaltnych pierozkow!
ja chcę takiego pieroga! :D cierpię na brak truskawek :(
Powiało latem!
Uwielbiam pierogi z truskawkami.
Prześlij komentarz