piątek, 9 grudnia 2011

Pierogi z truskawkami



Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka gorącej wody
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka oleju
  • ok 500 g truskawek
  • plus śmietana z cukrem do podania

Sposób przygotowania:
Do miski przesiewamy mąkę, mieszamy z solą i żółtkiem. Zagniatamy ciasto ok 2 minuty, stopniowo dodając gorącą wodę. Na koniec dodajemy olej i dalej zagniatamy. Przykrywamy ściereczką na ok 15 minut.
Truskawki pokroić na mniejsze ćwiartki. Ciasto dziele na mniejsze części, nieużywane w danej chwili kładę pod ściereczką. W rozwałkowanym cienkie cieście wycinam kółka szklanką. Na każde kółko kładę truskaweczki, zlepiam brzegi. Gotujemy ok 2 -3 minut od momentu zagotowania się wody i wypłynięcia pierogów. Pierogi podawać ze śmietana, masłem lub posypane cukrem pudrem. Smacznego.


4 komentarze:

Maggie pisze...

Dawno nie widzialam tak pieknych, ksztaltnych pierozkow!

klliisiaa pisze...

ja chcę takiego pieroga! :D cierpię na brak truskawek :(

Sue pisze...

Powiało latem!

Anonimowy pisze...

Uwielbiam pierogi z truskawkami.

Przyciski Listonic