
Składniki:
- 300 g biszkoptów
- 500 g serka mascarpone
- 3 żółtka
- 1 białko
- 6 łyżek cukru pudru
- 300 ml wystudzonej kawy rozpuszczalenj (300 ml wody plus 9 łyżeczek kawy rozpuszczalnej)
- 50 ml likieru amaretto lub likieru Baileys
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1-2 laski wanilia w laskach/opcjonalnie

Etapy przygotowania:
Kawę rozpuścić w szklance wody dodać likier i ostudzić. Do żółtek wsypać 3 łyżki cukru pudru i ubić na puszysty krem. Masę jajeczną połączyć z mascarpone.
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na bardzo sztywną pianę. Stopniowo wsypywać pozostały cukier
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na bardzo sztywną pianę. Stopniowo wsypywać pozostały cukier
(3 łyżki) cały czas ubijając. Ubijać jeszcze przez kolejne 3 minuty, a następnie połączyć z masą mascarpone.Biszkopty zanurzy w kawie z likierem. Ułożyć w naczyniu o wysokiej ścianie. Na to położyć krem mascarpone i posypać kakao. Następnie ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów i ponownie krem. Deser włożyć conajmniej na 5 godz do lodówki. Przed podaniem posypać kakao. Tiramisu można również podawać w pucharkach do deserów.
Czytałam że ser mascarpone można zastąpić dobrze zmielonym twarożkiem czy gęstym serkiem homo, można też kopić masę tiramisu. Osobiście polecam mascarpone.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz