
Składniki:4 porcje
- 3-4 łyżki nasion sezamu, uprażonych na suchej patelni
- łyżka oliwy
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 600 g piersi z kurczaka, pokrojonych w kostkę
- 2 pory (biała część pora posiekana w plasterki- 1 cm)
- pół czerwonej papryczki chili, pozbawionej pestek i drobno posiekanej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka cukru
- do podania ryż lub makaron jajeczny do dań z woka
- sól, świeżo zmielony pieprz
Na patelni rozgrzewamy oliwę i olej sezamowy. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy ze wszystkich stron na złoto. Zdejmujemy z patelni i odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Na patelni rozgrzewamy dodatkową oliwę, smażymy posiekany czosnek i chili przez 2 minuty, dodajemy pora i smażymy dalej, aż zrobi się miękki. Kurczaka wrzucamy z powrotem na patelnię, dodajemy mirin, sos sojowy i cukier, smażymy chwilkę. Jeśli podajemy kurczaka z makaronem wrzucamy go na patelnię razem z kurczakiem.


4 komentarze:
chętnie wypróbuję przepis :)
Zdecydowanie moje kilmaty! A do tego piekne zdjecia, az chcialoby sie zagarnac jedna taka miseczke...
świetny blog! i widzę, że sporo śląskich przepisów, za którymi tak tęsknie będąc za granicą. Dodaję do ulubionych i na pewno będę często odwiedzać. Pozdrawiam :)
Piękne zdjęcia i znakomity przepis. Doborowe zestawienie składników :)
Prześlij komentarz