czwartek, 27 października 2011

Kluski śląskie z białym serem



Składniki:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 250 g mąki ziemniaczanej
Farsz
  • 1 łyżka oleju
  • 200g półtłustego twarogu
  • 2 średnie cebule
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę. Wyrównać w misce, podzielić  na 4 cześci. Jedną część wyjąć i wsypać mąkę ziemniaczaną na równo z ziemniakami (250 g). Dodać łyżkę oleju i wszystko razem wyrobić. 
Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Ser podrobnić widelcem, dodać połowę podsmażonej cebuli, doprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać. Z masy ziemniaczanej formujemy na dłoni płaski placek, dajemy na środek po łyżeczce farszu i dokładnie zlepiamy, formując kluskę. Wrzucamy do osolonego wrzątku. Gdy kluski wypłyna na powierzchnię gotujemy około 7 minut. Polewamy podsmażoną cebulką z tłuszczem. Smacznego.

3 komentarze:

Angie pisze...

Hmmm...ciekawy przepis. Domyślam się, że smakiem przypominają knedle z serem...więc muszą być pyszne!

Duś pisze...

kluski śląskie są pyszne, ale takich z serem nie jadłam.

"moje pasje" pisze...

o :) takich z serem jeszcze nie jadłam :) ciekawie to wygląda :)

Przyciski Listonic