
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 250 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju
- 200g półtłustego twarogu
- 2 średnie cebule
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę. Wyrównać w misce, podzielić na 4 cześci. Jedną część wyjąć i wsypać mąkę ziemniaczaną na równo z ziemniakami (250 g). Dodać łyżkę oleju i wszystko razem wyrobić.
Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Ser podrobnić widelcem, dodać połowę podsmażonej cebuli, doprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać. Z masy ziemniaczanej formujemy na dłoni płaski placek, dajemy na środek po łyżeczce farszu i dokładnie zlepiamy, formując kluskę. Wrzucamy do osolonego wrzątku. Gdy kluski wypłyna na powierzchnię gotujemy około 7 minut. Polewamy podsmażoną cebulką z tłuszczem. Smacznego.

3 komentarze:
Hmmm...ciekawy przepis. Domyślam się, że smakiem przypominają knedle z serem...więc muszą być pyszne!
kluski śląskie są pyszne, ale takich z serem nie jadłam.
o :) takich z serem jeszcze nie jadłam :) ciekawie to wygląda :)
Prześlij komentarz