
Składniki:
- 5 ziemniaków
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 żółtko
- przyprawa mini kostka - pietruszka
- 2 łyżki bułki tartej
- 20 dkg. mąki
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Ugotować ziemniaki w mundurkach. Ostudzić, obrać i zetrzeć. Posolić dodać mąkę pszenna i ziemniaczaną, jajko i żółtko. Masę doprawić mini kostką. Zagnieść ciasto i uformować wałek, spłaszczyć nożem i pokroić kluski o szerokości 1,5-2 cm. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie około 4-5 minut. Wyjmować łyżką cedzakową i podawać z daniami mięsnymi. Można również podgrzać na patelni tłuszcz wsypać bułkę tartą wyłożyć kopytka i podgrzewać na małym ogniu. Przepis pochodzi ze strony przepisy.pl. Smacznego.



4 komentarze:
Kopytka to chyba moje ulubione danie z dzieciństwa;)
U-wiel-biam! Jesli chcesz wywolac na mojej twarzy szeroki usmiech, zrob mi kopytka :)
Uwielbiam kopytka! Kiedy byłam mała, zawsze pomagałam przy lepieniu. ;)
uwielbiam :) ale zawsze dodaję twaróg :)
Prześlij komentarz