Składniki:
- 6 sztuk świeżych śledzi
- 150 ml oceu
- słoik ogórków kiszonych lub konserwowych
- 1 pęczek koperku/ ja użyłam rozmarynu
- 1 por
- 1 łyżka ziaren pieprzu
- 1 marchew
- 4 jagody jałowca
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr
- gałązka tymianku
- 250 ml białego wina
Sposób przygotowania:
Spraw i filetuj śledzie. Natrzyj przyprawą Delikat. Jarzyny oczyść, umyj i drobno pokrój.
Wlej wino i ocet do jednego naczynia. Dodaj warzywa i przyprawy. Zagotuj i pozostaw na małym ogniu około 5 minut. Zalej filety śledziowe zalewą. Posiekaj koperek i dodaj do śledzi, ostudź.
Pokrój ogórki wzdłuż i okręć filety wokół kawałków ogórków. Zepnij wykałaczką.
Rolmopsy powtórnie włóż do zalewy i pozostaw na 4 - 6 dni. Podawaj bezpośrednio po wyjęciu z zalewy. Przepis pochodzi ze strony przepisy.pl. Smacznego
Wlej wino i ocet do jednego naczynia. Dodaj warzywa i przyprawy. Zagotuj i pozostaw na małym ogniu około 5 minut. Zalej filety śledziowe zalewą. Posiekaj koperek i dodaj do śledzi, ostudź.
Pokrój ogórki wzdłuż i okręć filety wokół kawałków ogórków. Zepnij wykałaczką.
Rolmopsy powtórnie włóż do zalewy i pozostaw na 4 - 6 dni. Podawaj bezpośrednio po wyjęciu z zalewy. Przepis pochodzi ze strony przepisy.pl. Smacznego
1 komentarz:
świetne rolmopsy, na święta też robiłam :)
Prześlij komentarz