niedziela, 13 listopada 2011

Shortbread - kruche ciasteczka



Składniki:
  • 400 g mąki pszennej
  • 25 g cukru białego kryształ
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 250 g masła
  • ew. 1-2 łyżki zimnej wody

Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Mąkę z cukrem i cukrem waniliowym przesypać do miski. Dodać pokrojone zimne masło i sól. Wszystko posiekać nożem a następnie wyrobić ciasto. Jeśli będzie zbyt łamliwe i suche można dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Gotowe wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na około 60 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i wyciąć koła o grubości około 0.5- 1 cm ( średnica ciastka około 4 cm). Ciastka wykładać na blaszkę i piec przez 20 min na jasno beżowy kolor. Smacznego

4 komentarze:

Maggie pisze...

Pyszne, maslane, proste - takie, jak lubie najbardziej. A jesli ktos czuje sie kreatywnie, zawsze moze pokombinowac ze smakami :)

Duś pisze...

Klasyczne kruche ciasteczka są najlepsze:)

Kulinarna Mania pisze...

uwielbiam klasyczne kruche ciastka. Piękne zdjęcie :)

Madleine pisze...

Uwielbiam kruche ciasteczka do owocowej herbatki :)

Przyciski Listonic