
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 25 g cukru białego kryształ
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 250 g masła
- ew. 1-2 łyżki zimnej wody
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Mąkę z cukrem i cukrem waniliowym przesypać do miski. Dodać pokrojone zimne masło i sól. Wszystko posiekać nożem a następnie wyrobić ciasto. Jeśli będzie zbyt łamliwe i suche można dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Gotowe wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na około 60 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i wyciąć koła o grubości około 0.5- 1 cm ( średnica ciastka około 4 cm). Ciastka wykładać na blaszkę i piec przez 20 min na jasno beżowy kolor. Smacznego
4 komentarze:
Pyszne, maslane, proste - takie, jak lubie najbardziej. A jesli ktos czuje sie kreatywnie, zawsze moze pokombinowac ze smakami :)
Klasyczne kruche ciasteczka są najlepsze:)
uwielbiam klasyczne kruche ciastka. Piękne zdjęcie :)
Uwielbiam kruche ciasteczka do owocowej herbatki :)
Prześlij komentarz