
Składniki:
- 100g masła
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki kawy rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej wody
- 2/3 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 12 kawałków chałwy waniliowej ( orzechowej lub sezamowej)
Sposób przygotowania:
Najpierw wymieszać następujące składniki, czyli: rozpuszczone i ostudzone masło z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajko, letnią kawę oraz mleko. W drugiej misce wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać do połączenia składników. Napełniać foremki do połowy, włożyć kawałek chałwy i przykryć masą. Na wierzch posypać kilka ziarenek kawy rozpuszczalnej. Piec około 20 minut w temperaturze 180C.


10 komentarzy:
absolutnie moje smaki!
Uwielbiam chalwe, wiec to sa muffinki dla mnie. Pieknie wygladaja, sa takie rowniutkie, jak spod igly!
Piękne te muffiny!! Z chałwą jeszcze nie robiła, więc muszę spróbować koniecznie!
Pozdrawiam
Muffinki z chałwą muszą być pyszne ;)
Rewelacja! Uwielbiam te dwa smaki!
Moja mama uwielbia chałwę, byłaby zachwycona! Mogę pożyczyć przepis? :)
Do Chocoholiczki: oczywiście że możesz, życzę smacznego :)
wygladaja przeoblednie!!! ja rowniez pozyczam przepis;)
pytanie mam do kawy - chodzi o zwykłą mieloną kawę czy rozpuszczalną? zawsze do ciast dawałam mieloną, ale jakoś sobie nie wyobrażam rozpuszczenia dwóch łyżek kawy w dwóch łyżkach wody... help! bardzo bym chciała takie muffiny zrobić, wyglądają pięknie :)
Użyłam kawy rozpuszczalnej, jeśli nie uda rozpuścić w dwóch łyżkach dodaj tyle aż sie rozpuści.
Prześlij komentarz