
Składniki:
- 1 szkl. mąki
- 1/3 szkl. cukru pudru
- 1 jajko
- 50 g masła - roztopionego
- 100 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 80 g jagód
- 80 g białej czekolady
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 210°C. Formę do muffinek natłuścić lub wyłożyć papilotkami.
Do dużej miski przesiać wszystkie suche składniki oprócz białej czekolady. Czekoladę z grubsza posiekać. Wymieszać z suchymi składnikami. Dodać jagody. Zrobić w środku dołek. Masło stopić w rondelku na małym ogniu. Pozostawić do przestygnięcia. Jajka wymieszać z mlekiem. Do zagłębienia w mące z suchymi składnikami wlać jajka z mlekiem oraz rozpuszczone masło. Szybko wymieszać tak, by składniki połączyły się lecz masa pozostała lekko grudkowata. Nakładać do foremek wypełniając każdą do 3/4 objetości.
Piec 20 minut lub do chwili, kiedy patyczek wkłuty do środka muffinki będzie po wyjęciu suchy.
Podawać lekko ciepłe lub pozostawić do przestygnięcia i udekorować polewą lub kremem.

Krem 1
- 170 g serka Philadelphia
- 1/3 szkl. cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 125 ml śmietany kremówki
Ucierać serek z cukrem pudrem. Dodać cynamon, aromat. Następnie dodać ubitą śmietane.
Krem 2 /Krem z mascarpone:
- 120g mrożonych malin
- 250g serka mascarpone
- 200g serka kremowego typu Philadelphia
- 30g cukru pudru (= 2 kopiate łyżki)
Maliny rozmrozić i przetrzeć przez sitko. Wymieszać z serkami i cukrem pudrem. Krem wyłozyć łyżka na muffinki lub udekorować szprycą.
Muffinki Cappucino
Składniki:
- 125 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka kakao,
- 12 g cappuccino w proszku,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ćwierć łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- 1 jajko i 1 zółtko,
- 1 paczka cukru waniliowego,
- 40 ml (trochę więcej niż 2 łyżki) oleju,
- 50 g twarożku (nie ziarnistego, tylko gładkiego np. Bielucha albo serka homogenizowanego),
- 150 ml ma slanki,
- 125 g serka mascarpone.
Sposób przygotowania:
krem: utarzeć żółtko z 2 łyżkami cukru i połową paczki cukru waniliowego. Potem dodać po łyżeczce mascarpone, aż powstanie puszysta masa. Krem odstawić do lodówki.
Potem nastawić piekarnik na 160 stopni (z termoobiegiem). W jednej misce wymieszać mąke, kakao, proszek cappuccino, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. W drugim lekko ubić jajko, z cukrem, druga połową cukru waniliowego, olejem, twarożkiem i maślanka. Masę mokrą wlać do suchych składników
i delikatnie wymieszać. Ciasto nałożyć do silikonowych foremek (uwaga, to muffinki z rodzaju wysoko rosnących, więc nałóż do połowy albo 3/4 wysokości!) i piec w środkowej cześci piekarnika 20 minut. Gdy przestygną, wyjać z foremek, ozdobić kremem z mascarpone.

i delikatnie wymieszać. Ciasto nałożyć do silikonowych foremek (uwaga, to muffinki z rodzaju wysoko rosnących, więc nałóż do połowy albo 3/4 wysokości!) i piec w środkowej cześci piekarnika 20 minut. Gdy przestygną, wyjać z foremek, ozdobić kremem z mascarpone.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz