środa, 10 sierpnia 2011

Muffinki

Muffinki z białą czekoladą i jagodami 


Składniki:                                    
  • 1 szkl. mąki
  • 1/3 szkl. cukru pudru
  • 1 jajko
  • 50 g masła - roztopionego
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 80 g jagód
  • 80 g białej czekolady
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 210°C. Formę do muffinek natłuścić lub wyłożyć papilotkami.
Do dużej miski przesiać wszystkie suche składniki oprócz białej czekolady. Czekoladę z grubsza posiekać. Wymieszać z suchymi składnikami. Dodać jagody. Zrobić w środku dołek. Masło stopić w rondelku na małym ogniu. Pozostawić do przestygnięcia. Jajka wymieszać z mlekiem. Do zagłębienia w mące z suchymi składnikami wlać jajka z mlekiem oraz rozpuszczone masło. Szybko wymieszać tak, by składniki połączyły się lecz masa pozostała lekko grudkowata. Nakładać do foremek wypełniając każdą do 3/4 objetości.
Piec 20 minut lub do chwili, kiedy patyczek wkłuty do środka muffinki będzie po wyjęciu suchy.
Podawać lekko ciepłe lub pozostawić do przestygnięcia i udekorować polewą lub kremem.



Krem 1
  • 170 g serka Philadelphia
  • 1/3 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 125 ml śmietany kremówki
Ucierać serek z cukrem pudrem. Dodać cynamon, aromat. Następnie dodać ubitą śmietane.

Krem 2 /Krem z mascarpone:
  • 120g mrożonych malin
  • 250g serka mascarpone
  • 200g serka kremowego typu Philadelphia
  • 30g cukru pudru (= 2 kopiate łyżki)
Maliny rozmrozić i przetrzeć przez sitko. Wymieszać z serkami i cukrem pudrem. Krem wyłozyć łyżka na muffinki lub udekorować szprycą.

Muffinki Cappucino

Składniki:
  • 125 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 12 g cappuccino w proszku,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ćwierć łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • 1 jajko i 1  zółtko,
  • 1 paczka cukru waniliowego,
  • 40 ml (trochę więcej niż 2 łyżki) oleju,
  • 50 g twarożku (nie ziarnistego, tylko gładkiego np. Bielucha albo serka homogenizowanego),
  • 150 ml ma slanki,
  • 125 g serka mascarpone.
Sposób przygotowania:
krem: utarzeć żółtko z 2 łyżkami cukru i połową paczki cukru waniliowego. Potem dodać po łyżeczce mascarpone, aż powstanie puszysta masa. Krem odstawić do lodówki.
Potem nastawić piekarnik na 160 stopni (z termoobiegiem). W jednej misce wymieszać mąke, kakao, proszek cappuccino, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. W drugim lekko ubić jajko, z cukrem, druga połową cukru waniliowego, olejem, twarożkiem i maślanka. Masę mokrą wlać do suchych składników
i delikatnie wymieszać. Ciasto nałożyć do silikonowych foremek (uwaga, to muffinki z rodzaju wysoko rosnących, więc nałóż do połowy albo 3/4 wysokości!) i piec w środkowej cześci piekarnika 20 minut. Gdy przestygną, wyjać z foremek, ozdobić kremem z mascarpone.             



Brak komentarzy:

Przyciski Listonic