
Składniki:
- 1 duży filet z dorsza lub innej ryby
- 1 szklanka bułki tartej
- pół szklanki mąki
- 2 jaka
- posiekana natka pietruszki
- łyżeczka startej skórki z cytryny
- połówka cytryny
- olej lub oliwa
- świeżo zmielony pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
Rybę oczyścić i skropić sokiem z połówki cytryny. Ostawić na 10 minut. W pierwszej miseczce przygotować bułkę tartą wymieszaną z solą, pieprzem, startą skórką z cytryny i posiekaną natką pietruszki, przesianą mąkę a w drugim naczyniu wymieszane 2 jajka. Procedura jest taka sama jak w przypadku robienia panierki na kotlety schabowe: mąka, jajko a na koniec bułka tarta.Każdą porcję ryby można dodatkowo doprawic sola i pieprzem. Rybę wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem i smażyć każdy kawałek 5 minut, aż do momentu zrumienienia się panierki. Podałam z pieczonymi ziemniaczkami i mizerią z ogórków. Smacznego.
7 komentarzy:
Smażony dorszyk, pysznie!
Dawno nie robilam takiej "zwyklej" (i niezwykle pysznej przy tym) rybki w panierce. Az nabralam ochoty!
mniam, uwielbiam ryby! :)
Ale pysznie wygląda mniami :-)
Mizeria z ogórków to masło maślana, a inaczej pleonazm. Mizeria to mizeria-może być tylko z ogórków.
mniam...właśnie robię:)
a tak szczerze mówiąc, to przeszukałam kilkanaście zdjęć i ...twoja rybka wygląda najsmaczniej ...dlatego robię ją z Twojego przepisu ;)
Prześlij komentarz