piątek, 21 grudnia 2018

Pesto z czosnku niedźwiedziego



Składniki:
  •  50 g parmezanu
  •  25 g orzeszków pini
  •  duży pęczek czosnku niedźwiedziego
  •  ok.½ szklanki oliwy z oliwek
  •  sok z połowy cytryny
  •  sól morska i świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
Czosnek wrzucamy do blendera, zalewamy oliwą, dodajemy orzechy( podprażyć je wcześniej na suchej patelni), parmezan i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sokiem wyciśniętym z cytryny. Zmiksuj na gładki sos. Przekładamy do słoiczka. Trzymamy do dwóch tygodni w lodówce i używamy do makaronu, jako przyprawy do mięs, kanapek i sałatek.

Czosnek niedźwiedzi warto jeść, działa silnie bakteriobójczo, zapobiega nowotworom i miażdżycy, obniża ciśnienie, zawiera dużo witaminy C. Smacznego.

Brak komentarzy:

Przyciski Listonic