
Składniki:
- 50 dag filetów z dorsza
- 200 ml mleka
- 2 serki topione po 10 dag
- 1 średni por
- sok z 1 cytryny
- sól
- pieprz
- tłuszcz- do formy
- natka pietruszki- do dekoracji
Sposób przygotowania:
Podgrzać mleko w małym rondelku, wrzucić pokrojone na kawałki serki topione. Podgrzewać na małym ogniu tak długo, aż ser się całkiem rozpuści. Gotować sos jeszcze 10 minut, stale mieszać w trakcie gotowania. Kiedy stanie się dość gęsty, zdjąć garnek z ognia. Oczyścić por, opłukać, pokroić w bardzo cienkie krążki. Opłukać i osuszyć filety, pokroić na porcje. Skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. Posmarować tłuszczem płaską żaroodporną formę. Ułożyć w naczyniu kawałki ryby. Rozłożyć pokrojone pory, polać całość przygotowanym sosem serowym. wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec rybe 35-40 minut w temp. 200 stop. C. Podawać z ziemniakami zaraz po wyjęciu z piekarnika. Udekorować natką pietruszki.


2 komentarze:
Bardzo fajny pomysł na rybkę, wygląda apetycznie:)
Ta rybka jest przepyszna! Przygotowywałam z tego przepisu już nieraz, także dla większego grona i wszyscy byli zadowoleni. Dziękuję za przepis i gorąco polecam!
Prześlij komentarz