środa, 30 listopada 2011

Kurczak faszerowany szpinakiem


Składniki:

  • 2 podwójne piersi kurczaka
  • 150 g świeżego szpinaku ( można użyć mrożony)
  • mała kulka mozzarelli (około 120 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • biały pieprz
  • świeża bazylia (4-5 listków)
  • łyżka masła
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
Pierś kurczaka umyć, oczyścić i ubić lekko tłuczkiem, posolić i posypać pieprzem. Szpinak wstawić do wody na 15 min, wypłukać i osuszyć. Na rozgrzanej patelni z masłem wyłożyć szpinak, podusić chwilę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną bazylię, doprawić gałką i białym pieprzem, chwilkę dusić odstawić. Mozzarellę pokroić na grubych oczkach i  połączyć ze szpinakiem. Tak przygotowaną mieszankę wyłożyć na plastry kurczaka i zawinąć. Jeśli nie będzie stabilny to spiąć wykałaczką. Naczynie żaroodporne nasmarować oliwą i włożyć do niego zawinięte piersi kurczaka. Piec w piekarniku około 20-30 min w 180 stopniach. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami i ulubiona surówką. Smacznego.




12 komentarzy:

Anonimowy pisze...

Wygląda mało apetycznie

Maggie pisze...

Zdecydowanie w moim typie! Przepadam za szpinakiem.

klliisiaa pisze...

u mnie ostatnio było podobne danie, pychota! :)

Sue pisze...

O jeny! Muszę namówić na to mamę! :D

Karmel-itka. pisze...

no, no... ten Kurczak to nieźle nadziany okaz! pysznie łączysz smaki.

Anonimowy pisze...

Witam,
Czy naczynie żaroodporne powinno być przykryte?

Paulina pisze...

Nie przykrywalam naczynia, pozdrawiam

kukunariss pisze...

byłam zaskoczona, że to takie smaczne, bo nie przepadam za szpinakiem - ale chodziło za mną dotąd, aż je popełniłam ;)
polecam z ryżem, naprawdę warto się skusić na ten przepis :)

Agata pisze...

Wygląda bardzo apetycznie, trafiam na Twój blog, bo właśnie robię coś podobneg na obiad i szukałam wskazówek w internecie:) Dzięki za przepis!
pozdrawiam
Agata

Anonimowy pisze...

Jak mam to zawinąć? Rozbic piersi czy rozkroic?

Anonimowy pisze...

Mogę te piersi zrobić na grilu elektrycznym?

Paulina pisze...

Pierś kurczaka rozbiłam, położyłam farsz i zwinęłam. Myślę że na grilu elektrycznym wyjdzie równie smacznie.

Przyciski Listonic