
Składniki:
- 6 bułek do hamburgerów
- 1/2 kg mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego
- mała cebula
- ząbek czosnku
- łyżeczka musztardy Dijon
- jajko
- posiekana kolendra/ opcjonalnie
- posiekany szczypiorek/ opcjonalnie
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta chili
- pół łyżeczki majeranku
- sól
- świeżo zmielony pieprz
dodatki
- pół główki sałaty lodowej
- 3 pomidory
- 1 ogórek
- 6 plasterków żółtego sera / opcjonalnie
- czerwona cebula
- sos do hamburgerów
Sposób przygotowania:
Do mięsa mielonego dodajemy posiakaną drobniutko cebulę i przeciśniety przez praske czosnek. Następnie należy dodac musztardę, gałkę muszkatołową, majeranek, chili, sól, pieprz i całe jajko. Całość krótko wymieszać, tylko żeby składniki się połączyły. Na koniec dodać posiekaną kolendrę i szczypiorek. Mięso podzielić na sześć części i wstawić do lodówki.
Mięso formujemy w krążki, lekko spłaszczamy i układamy kratce w piekarniku. Pod kratką umieszczamy brytfankę bo z mięsa będzie kapało. Tak przygotowane mięso pieczemy w piekarniku na funkcji „grill” przez około 20-30 minut w 190ºC. Po połowie tego czasu obracam kotleciki na drugą stronę. Oczywiście mięso można upiec na prawdziwym grillu.
Bułki powinny być ciepłe i podpieczone. Gdy mięso jest już gotowe, układamy składniki na bułce. Zaczynamy od posiekanej sałaty, następnie pomidor i ogórek, sos do hamburgerów, cebula, mięso. Podawać odrazu i życzę smacznego.
Bułki powinny być ciepłe i podpieczone. Gdy mięso jest już gotowe, układamy składniki na bułce. Zaczynamy od posiekanej sałaty, następnie pomidor i ogórek, sos do hamburgerów, cebula, mięso. Podawać odrazu i życzę smacznego.
1 komentarz:
Wyglądają super! Chyba jutro zrobię!
Prześlij komentarz